НОВИНИ

Стотици загинали и безследно изчезнали след наводненията в Западна Европа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:32, 17.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спасителни екипи продължават да издирват оцелели при катастрофалните наводнения в Западна Европа, при които загинаха най-малко 150 души. Рекордни проливни дъждове предизвикаха наводнения в Германия, Белгия и Нидерландия. Стотици са безследно изчезнали.

Най-малко 133-има са загиналите в Германия, повечето са в района Арвайлер. Наводненията взеха най-големия брой жертви при природно бедствие в страната от почти 60 години насам. Сред жертвите са и 12 обитатели на дом за инвалиди, залети внезапно през нощта.

1300 души се изчезнали в район южно от Кьолн. От коритото си излязоха притоците на Рейн - Ар и Мозел, а също и по-малки реки като Прюм, Нимс, Кил и Ерфт. 700 души бяха евакуирани след като дига проби във Васенберг. Канцлерът Ангела Меркел ще посети особено пострадалия район на Шулд в неделя.

"Има хора, които вече нямат къщи. Долу в селото нямат нищо. Две къщи бяха отнесени и другите са необитаеми. Тук имаме късмет", каза Херман Ларшейд, жител на Шулд.

114 000 домакинства в Германия останаха без ток, в някои райони няма достъп до мобилните мрежи и това затруднява още повече работата на спасителните екипи.

Свидетел е запечатал с камера потъването на шлеп в придошлата река Маас, която преминава през източния белгийски град Лиеж. Маас продължава да покачва нивото си. Крал Филип и кралица Матилде посетиха един от пострадалите района - град Пепенстер.

"Нито една къща не беше пощадена. Водата стигна две метра и половина и това продължи с часове. Няма магазин, който да работи", споделя Филип Годен, кмет на Пепенстер.

Според белгийските медии 40 000 души са без ток.

Наводненията засегнаха и Нидерландия. Проливни дъждове се изляха и в Люксемург, и Швейцария. Европейски лидери смятат климатичните промени за причина за катастрофалната стихия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 леки катастрофи в района на 108 км на АМ "Тракия"
8 леки катастрофи в района на 108 км на АМ "Тракия"
Проф. Огнян Герджиков: Николай Василев би бил един великолепен премиер
Проф. Огнян Герджиков: Николай Василев би бил един великолепен премиер