НОВИНИ

Стотици жертви на наводненията: Германия обяви режим на военната катастрофа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:18, 16.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Над 120 са жертвите, а десетки все още се издирват при опустошителните наводнения в части от Белгия, Германия и Нидерландия след поройните дъждове през последните дни. Евакуацията в различни селища продължава, стотици хиляди са без ток. Трите държава получават и помощ от други страни от Европейския съюз.

Белгия обяви ден на национален траур на 20 юли - ден преди националния си празник.

"Това, което трябваше да са хубави летни дни, внезапно се превърна в мрак и тъга за нашите съграждани. Очакваме окончателни данни, но тези наводнения се очертават като най-катастрофалните, засегнали страна ни", отбеляза Александер де Кроо - премиер на Белгия.

Най-засегнати са регионите около Лиеж - четвъртия по големина град в страната, който се намира на река Маас. В Нидерландия наводненията засегнаха най-тежко провинция Лимбург. Този след обед властите започнаха евакуация на около 18 000 души във Венло, евакуират и болницата в града.

В Германия най-пострадали са провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рaйнланд-Пфалц. И трите държави има унищожени пътища, пропаднали земни маси, разрушени домовете. Стотици хиляди все още са без ток и вода.

Стефка Ангелова живее в Щолтебр и работи в Линд.

"По време на пороя бях на работа и връщайки се чух по радиото в колата, че започва евакуация на хората в центъра. Започват ограничаване на движението, трафикът е затруднен. Навсякъде имаше полицаи. Просто беше една много напрегната ситуация. В ниската част, в центъра на самия Щолберг - там абсолютно всичко е спряно, няма ток, няма вода, няма и интернет", сподели Стефка Ангелова.

Пострадалите разказват за апокалиптични картини.

"Беше ужасно да не можем да помогнем на хората, те ни махаха от прозорците. Къщите рухваха в ляво и в дясно от тях, а те ръкомахаха от дома по средата. Ние имахме късмет, че оцеляхме", споделя Франк Тел - жител на Шулд, Германия.

"Водата дойде с огромна сила. Изби вратата на къщата и аз бях изхвърлен към комина на печката. Толкова беше голямо налягането на водата когато изпълни къщата", разказа Ларшейд - жител на Шулд, Германия.

Белгия поиска от Брюксел да бъде задействан Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. В справянето с бедствието се включват хеликоптери и лодки от Франция, Италия, Австрия, Люксембурт. Нечуваните наводнения още по остро поставят на дневен ред въпроса за климатичните промени.

"Науката ни казва, че интензивността и продължителността на тези явления е ясен индикатор за климатичните промени Комисията вече задейства механизми в подкрепа и помощ на тези държави членки в този много, много труден катастрофичен сценарий", посочи Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

"Само ако поведем решителна борба с климатичните промени ще можем да държим под контрол екстремното време, като това, което преживяваме сега", каза Франк-Валтер Щайнмайер - президент на Германия.

От българското външно министерство съобщиха днес, че няма данни за пострадали български граждани.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Стойчо Кацаров: Директорът на "Пирогов" е уволнен заради извършени нарушения
Д-р Стойчо Кацаров: Директорът на "Пирогов" е уволнен заради извършени нарушения
Пожар пламна край болницата в Благоевград
Пожар пламна край болницата в Благоевград