НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Директорът на "Пирогов" е уволнен заради извършени нарушения

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 16.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Здраве
Слушай новината

Няма никакво съмнение, че са извършени нарушения в болница "Пирогов". Те са документирани и доказани от Здравната каса, това заяви в "Още от деня" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

След като са установени нарушения за над 1 млн. лева и над 400 фалшиви диагнози, министърът няма друг избор и друга възможност, освен на смени директора на болницата, коментира той.

Втори ден медици протестират пред "Пирогов"

Що се отнася до протеста в защита на Балтов, трябва да си спомним, че при назначаването му за директор също имаше протест, припомни д-р Кацарови допълни, че на мястото на Асен Балтов е назначил един уважаван от всички специалист като проф. Иван Поромански.

"Не е вярно, че се пускат пътеки, за да не плаща пациентът. Всеки пациент, лежал в болницата, има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания след своя престой. Аз не съм имал никакъв постковид синдром, аз нямам чернодробна цироза, каквато ми е записана в медицинското досие и в епикризата от болницата. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лекуван за чернодробна цироза. Това се отнася за още 402-ма души, половината от които са с чернодробна цироза, другата половина - с хронична бъбречна недостатъчност", обясни д-р Стойчо Кацаров и добави, че с изказването си днес доц. Петър Атанасов признава, че е издал фалшива диагноза и съответно епикриза.

"Пирогов": Стойчо Кацаров да подаде оставка

"Проблемът не е само в това, че от Здравната каса неправомерно са взети от болницата над 1 млн. лева от парите от здравните ни вноски. Тези 400 души, ако са недобросъвестни хора, с епикризите, които имат, могат да си извадят пожизнени телкови решения и до края на живота си да получават обезщетения за инвалидност. Добросъвестните, от друга страна, не могат да заличат от досието си тази диагноза, защото това трябва да бъде поискано от болницата", акцентира министърът на здравеопазването.

"Тези действия показват нашия сбъркан модел на здравна система. Ние създадохме един елит, който получава лъвския пай от парите в здравната система. За пръв път от десетилетия насам държавата чрез своя министър застава на страната на обикновените лекари и младите специализанти, третирани по неблагоприятен начин", допълни още Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от София остава без топла вода през август
Голяма част от София остава без топла вода през август
Стотици жертви на наводненията: Германия обяви режим на военната катастрофа
Стотици жертви на наводненията: Германия обяви режим на военната катастрофа