НОВИНИ

Предупреждение за градушки в седем области в Западна България

bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 17.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Особено горещо време ни очаква и днес. За пореден ден в цялата страна е в сила предупреждение за опасно високи температури, до около 37°.

Ще се задържи предимно слънчево, с изключение на крайните западни райони от страната, където ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Слънчево и горещо време ще преобладава и утре в повечето райони. Ще духа до умерен, в Източните райони и временно силен източен вятър. Около и след обяд отново в Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и до полунощ на места там ще превали.

Предупреждение за гръмотевични бури и повишена вероятност за градушки е в сила в седем области в Западна България. В останалите райони от страната остава в сила жълт код за температури между 32° и 37°, малко по-ниски по морския бряг - между 29 и 32°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен вятър с посока изток.

В планините преди обяд ще бъде слънчево, след обяд на много места в масивите от Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури в курортите - от 21° на Алеко до около 30° в Банско.

Интензивни и значителни по количество валежи ще има в Австрия и крайните югоизточни райони от Германия. Предимно слънчево ще бъде в Западна и Източна Европа, както и в източната част от Балканите. В западните райони от полуострова ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, на места временно интензивни и значителни по количество, както и гръмотевични бури.

През новата седмица температурите постепенно ще се понижават. През първите дни ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи и гръмотевици, остава повишена и опасността от градушки. Във вторник ще вали на повече места в Западна и Северна България, в сряда - в източните райони, а в четвъртък и петък - само на отделни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромно задръстване по главния път за курортите на юг от Бургас
Огромно задръстване по главния път за курортите на юг от Бургас
Задочен спор за внесеното искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор
Задочен спор за внесеното искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор