НОВИНИ

След потопа в Западна Европа: Расте броят на жертвите в Германия, Белгия обяви ден на траур

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:48, 17.07.2021
5995
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Западна Европа остава в клопката на унищожителните наводнения. Броят на загиналите в Германия и Белгия надхвърли 160 души. Най-малко 1000 са в неизвестност.

Макар дъждовете постепенно спират, властите предупреждават, че опасността не е отминала. Европейски лидери дадоха заявка, че ще се борят с климатичните промени, които според тях са в основата на бедствието.

ГЕРМАНИЯ

Военни, полицаи и доброволци са в надпревара с времето в опит да спасят бедстващи хора. Германия не е преживявала природен катаклизъм с подобни размери от близо 60 години.

Жителите на цял град близо до Кьолн бяха евакуирани, заради скъсана дига на язовир. Макар и ситуацията да е овладяна, властите не бързат да отменят бедственото положение. Размерът на щетите тепърва ще се изчислява. Очаква се чувствително да се увеличи и броят на загиналите.

Волфганг е антиквар. Опитал да спаси част от най-ценните си вещи - книги от 14-и век, скъпи накити. Бързо осъзнал, че ако не напусне магазина си, ще загуби живота си.

Ако бях останал дори една минута повече, щях да се удавя. Видях как покрай мен минават тела. Възрастни хора, но и деца. Всички бяха безпомощни.

Трети ден десетки хиляди домакинства в западните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц са без ток и без телекомуникации. На място пристигна и президентът Щайнмайер.

Новините за мащаба на тази катастрофа бяха достатъчно ужасяващи. Но сега, когато виждам отчаянието в погледите на всички тези пострадали хора, но и когато виждам колко много доброволци с часове се борят да помогнат, ето сега действително осъзнавам колко страдание причини това бедствие. Унищожените сгради ще бъдат възстановени, но не можем да върнем обратно онези, които загубиха живота си, каза Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия.

БЕЛГИЯ

На 21 юли Белгия трябваше да отбележи националния си празник. Вместо това, ден преди това цялата страна ще потъне в скръб. Премиерът Де Кроо обяви ден на траур, в памет на жертвите на наводненията. До момента са загинали най-малко 30 души.

Хиляди белгийци са останали без дом, в няколко селища е забранена употребата на питейната вода, властите обявиха, че започват работа по възстановяване на железопътната мрежа.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети един от най-пострадалите градове, където за пореден път призова Европа да се бори с климатичните промени.

Сн. БГНЕС

Както тя, така и лидерите на засегнатите от наводненията държави многократно повториха, че случилото се в Западна Европа, е дело на човешката небрежност, довела до глобалното затопляне.

Каква е връзката между климатичните промени и наводненията - колкото по-топло става, толкова повече изпарения има в атмосферата. А това носи със себе си неочаквано обилни валежи от дъжд и сняг.

По-топлата атмосфера успява да задържи в себе си и по-големи количества вода, затова и дъждовете после са по-обилни.

Така, след дълги периоди на суша, на места се изсипват дъждове, в размер на обичайното количество за поне месец. Това е и причината за потопа в Западна Европа.

Според експерти този процес не е необратим, но дори веднага да бъдат взети мерки, ще са необходими десетилетия преди климатът да се върне към нормалното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В един глас: Президентът и премиерът се обявиха за стабилно управление (ОБЗОР)
В един глас: Президентът и премиерът се обявиха за стабилно управление (ОБЗОР)
Горещата вълна в Канада взе стотици жертви
Горещата вълна в Канада взе стотици жертви