НОВИНИ

В Гърция: Рекордни жеги и нови ограничения срещу коронавируса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:12, 17.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Трета гореща вълна в рамките на месец преживява гръцката столица Атина. Термометрите там отчетоха 41 градуса по Целзий. В отделни райони на Гърция се очакват и по-високи стойности. Жегата съвпада с мерките на властите срещу ръста на заразени от коронавирус. Сред предприетите ходове са задължителна ваксинация за здравни и социални работници и допускане в заведенията на закрито само на напълно имунизирани.

Горещата вълна напълни плажовете в Атина и наложи затваряне за посетители на Акропола за 4 часа в най-топлата част на деня. Туристите реагират различно.

На мен ми идва в повече. Идвам от Франция, а там е 15 градуса, така че при пристигането си тук преживях шок, казва Сириел Жарден, туристка от Франция.

Харесва ми, аз съм от Санкт Петербург, там не е толкова топло. Само малка вода или бира и съм добре, казва Александър, турист от Русия.

Без музика и без движение на хора между 1.00 и 6.00 ч. през нощта на остров Миконос до 26 юли. Така гръцките власти реагираха на "тревожния" ръст на новозаразени в елитния курорт, който привлича годишно един милион посетители. Туризмът представлява една пета от гръцката икономика и страната остро се нуждае от силен сезон след катастрофалната 2020 г.

Ваксинирани са около 48% от пълнолетните гърци, кабинетът иска до есента този показател на стане 70 на сто. В опит да насърчат ваксинационната кампания властите вече допускат напълно имунизираните в заведения на закрито.

Ваксинираните трябва да имат привилегии, да могат да водят нормален живот. Неимунизиранитe са направили своя избор, но ваксинираните не трябва да живеят с ограничения само заради тях, казва Янис Камалакис, клиент.

Щом аз съм ваксиниран, предпочитам и околните да са имунизирани, така че да се отървем от тази пандемия, казва Леонидас Халарис, клиент.

Икономиката не може да понесе повече ограничения и ново затваряне, така че трябва да се направи всичко възможно за успех на сегашните мерки, отбелязва Търговската камара в Атина, която представлява 150 000 малки и средни фирми.

Единствено ни притеснява повишаване на разходите за бизнеса, казва Янис Хадзитеодосиу, председател на Търговската камара в Атина.

Броят на заразените в Гърция от началото на пандемията надхвърли 452 000, смъртните случаи са 12833.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак тапи към морето: Катастрофи затрудниха трафика по АМ "Тракия"
Пак тапи към морето: Катастрофи затрудниха трафика по АМ "Тракия"
В един глас: Президентът и премиерът се обявиха за стабилно управление (ОБЗОР)
В един глас: Президентът и премиерът се обявиха за стабилно управление (ОБЗОР)