НОВИНИ

От полунощ: Франция въвежда отрицателен тест за COVID-19 за пристигащи от определени страни

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:46, 17.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От полунощ Франция ще изисква отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите без две дози ваксина от Великобритания, Испания, Португалия, Кипър, Гърция и Нидерландия. Изключение са напълно ваксинираните с една от четирите инжекции, одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Междувременно хиляди протестираха в цяла Франция срещу плановете на президента Макрон за задължителна ваксинация на здравните работници и достъп до заведения само със здравен сертификат.

Недоволството срещу плановете за задължителна ваксинация на здравните работници и сертифициран достъп до барове, ресторанти и киносалони във Франция е от няколко дни. По-рано тази седмица полицията използва сълзотворен газ. Демонстрантите изтъкват, че намеренията на държавния глава нарушават правото на личен избор.

Казаното от президента преди няколко дни отива твърде далече. Ако го допуснем, то ще отвори вратата за много други неща. Това е много сериозно за човечеството и за френския народ, смята Ан-Мари Жак.

Премиерът Жан Кастекс, който днес посети център за ваксинация в Югозападна Франция, изтъкна, че имунизацията, която засега не е задължителна за повечето французи, е единственият начин за борба с вируса.

Делта-вариантът е тук, не трябва да крием истината. Той се разпространява и е по-заразен от другите варианти. Ние също трябва да се адаптираме и да се изправим срещу него като гарантираме, че нашите съграждани са изложени на възможно най-малко ограничения. Ето защо ще повтарям неуморно, че решението е само едно или поне едно приоритетно - и това е ваксинацията, заяви Жан Кастекс, премиер на Франция.

В т.нар. "червен списък" на Франция вече са добавени Тунис, Мозамбик, Куба и Индонезия. Пътуванията от страните в този списък са разрешени само по належащи причини и дори ваксинираните посетители подлежат на седемдневна карантина. Повече от половината французи вече имат поне първа доза.

Тази седмица Европейският център за превенция и контрол на заразните болести обяви, че очаква рязко увеличение на случаите на коронавирус - с близо 5 пъти повече нови инфекции до 1 август.

Завръщащите се от Франция във Великобритания и Уелс ще трябва да се изолират за 10 дни, дори и да са напълно ваксинирани. Причината е ръста на случаите на бета-варианта на коронавируса, открит първо в Южна Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите ни волейболистки ще играят за бронза на Европейското
Младите ни волейболистки ще играят за бронза на Европейското
Лудогорец мина през ЦСКА и спечели Суперкупата на България
Лудогорец мина през ЦСКА и спечели Суперкупата на България