НОВИНИ

Кулинарна дипломация: Шеф готвачите на близо 20 световни лидери се събраха във Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:12, 18.07.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Кой готви на световните политически лидери? Прочути шеф-готвачи показаха уменията си на кулинарна обиколка във Франция. Всички те работят за президенти или монарси.

Шеф готвачите на близо 20 световни лидери се събраха на едноседмична визита във Франция, която ще им предостави възможност за обиколка на гастрономическата култура на страната.

Сред известните имена са британецът Марк Фланаган, личен готвач на кралица Елизабет Втора, кулинарката в Белия дом Кристета Комърфорд, колегата от Монако Кристианв Гарсия, готвачът на Елисейския дворец Фабрис Девин и почетния шеф в Кремъл Жером Риго.

Някои от тях участваха в подготовката на благотворителна вечеря във френското външно министерство.

"Кулинарната дипломация е страхотен инструмент за нас, защото в нашия свят храната обединява. На всяка маса, на всяко събиране около трапезата можем да обменяме идеи, да си разказваме истории", споделя Кристета Комърфорд, главен готвач в Белия дом.

По-рано през седмицата готвачите се срещнаха с френския президент Еманюел Макрон и бяха гости на парада на "Шанз Елизе" по случай националния празник на Франция.

Париж има свой посланик за френската гастрономия. Това е Гийом Гомес, който е бил главен готвач в Елисейския дворец преди Фабрис девин. Гомес смята, че събирането с изявени готвачи е начин за насърчаване на по-приятна обстановка в международната политика.

"Нашата работа има влияние над обстановката, по време на преговори при посещения на държавни ръководители. Нашият лозунг е, че ако политиката разделя хората, добрата храна на масата ги обединява, така че разбира се надяваме се, че всички имаме някаква роля", отбеляза Гийом Гомес, посланик на френската гастрономия.

За една седмица шеф-готвачите обиколиха различни градове във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След тежката катастрофа: Състоянието на оцелелите деца е стабилно
След тежката катастрофа: Състоянието на оцелелите деца е стабилно
Трима ранени при стрелба край стадион във Вашингтон
Трима ранени при стрелба край стадион във Вашингтон