НОВИНИ

Кулминацията за 184 години от рождението на Апостола е тази вечер в Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 18.07.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

184 години от рождението на Васил Левски. По традиция център на честванията е родният град на Апостола Карлово, където днес е и празник на града.

Родолюбци от цялата страна дойдоха да почетат Апостола на българската свобода в родния му град.

Днешното честване започна с тържествена Света литургия., след което граждани и официални лица положиха цветя на гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола.

Площад "Васил Левски" е центърът на тържествата. Там отекнаха ритуалните възгласи на участниците в традиционния старопланински преход "По стъпките на Левски." Неотменно участва и плевенският учител Васил Копчев, дал началото на похода преди 26 години.

Аз считам, че тези хора, които са минали през похода на Левски, те не могат да бъдат предатели! Това е основната ми цел, когато съм създал похода и сега сърцето ми е пълно и прелива, като виждам толкова много млади хора, с такъв ентусиазъм, така верни и последователи на Апостола. Нека да продължава тази традиция, аз докато ме носят краката, ще идвам тука, за да се убедя, че делото продължава, каза Васил Копчев, основател на туристическия поход "По стъпките на Левски".

Журналистката Велислава Дърева също идва всяка година в Карлово на рождената дата на Апостола. Нейни филми, правени с режисьора Андрей Алтъпармаков, са спасили навремето старата част на Карлово от мегаломански планове за архитектурно преустройство. Тази година тя участва в честването с най-новия си филм за Левски "Когато Дякона срещна Апостола".

Неговите принципи ние не ги спазваме, ние само ги цитираме, слагаме си ги по плакатите, по тениските, но това не означава че ги спазваме. Напротив, непрекъснато ги заобикаляме и навсякъде пише "Народе, народе" с четирите въпросителни и всеки си мисли, че това се отнася за някой друг, но не за него. Но това се отнася за нас. И аз това казвам във филма. За мен всеки от нас е петата въпросителна, каза Велислава Дърева.

Честването на годишнината от рождението на Васил Левски завършва отново на площада с паметника на Апостола с тържествен митинг-заря под егидата на президента на Република България Румен Радев.

Репортер: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На кого е подписът? БНТ разполага с документите за хоспитализация на здравния министър в "Пирогов"
На кого е подписът? БНТ разполага с документите за хоспитализация на здравния министър в "Пирогов"
Двама души загинаха при тежка катастрофа на Подбалканския път
Двама души загинаха при тежка катастрофа на Подбалканския път