НОВИНИ

На кого е подписът? БНТ разполага с документите за хоспитализация на здравния министър в "Пирогов"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:18, 18.07.2021
11327
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден епизод от задочния сблъсък между болница "Пирогов" и служебния здравен министър. След като сутринта Стойчо Кацаров заяви, че подписът му върху един от документите за хоспитализация е фалшифициран, лекарката, отговаряща за приема на пациенти заяви, че той се е подписал лично пред нея. БНТ разполага с документи за хоспитализация, подписани според "Пирогов" от министъра. Сред тях са съгласие за извършване на болнична помощ, както и декларация за предоставяне на документ за самоличност при постъпване и напускане на болница.

Д-р Христина Каменова казва, че е лекарката, приела министър Кацаров на лечение в болницата.

Искам да кажа истината за приема на д-р Кацаров. На 23 януари той беше изпратен при мен от нашия началник на клиника доц. Атанасов със своята съпруга... Нетърпеливо изчакаха своето влизане, след което му беше направено ЕКГ, бяха му взети всички необходими изследвания кръвни и беше изпратен да му бъде направен скенер на бял дроб. След което собственоръчно пред моите очи той подписа всички необходими и задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение.

Тази сутрин Стойчо Кацаров обаче заяви, че подписът му върху една от декларациите е фалшифициран.

"Това е документ, декларация за информираност и съгласие на пациента по отношение на източника на заплащане. Това е документ, който се намира в моята медицинска документация и според този документ аз съм информиран за източника на плащане. Ето тук виждате подпис... Той е фалшифициран".

БНТ разполага с тази декларация, както и с епикризата и историята на заболяването. Сред подписаните документи са декларация съгласие за извършване на болнична дейност в условия на ковид, декларация за предоставяне на лична карта при постъпване и напускане на лечебното заведение, декларация за съгласие за постъпване на лечение в болница.

Декларация за хоспитализация, това той си го е подписал абсолютно собственоръчно пред мен. Нека го докаже по какъв начин друг е подписал неговите документи. Пред собствените ми очи е подписал абсолютно всичко, каза д-р Христина Каменова от Клиника по Вътрешно отделение в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

Лекуващият лекар на д-р Кацаров в "Пирогов": По собствено желание не е оставал да спи в болницата

На 15 юли министърът обяви, че е един от фиктивните пациенти на "Пирогов" с диагноза цироза. На следващия ден лекуващият го лекар доц. Атанасов отрече и каза, че министърът не прави разлика между клинична пътека и диагноза.

Много ясно обяснявах - Стойчо пускам ти ИЗ, лист, за да не плащаш скенер, да не плащаш лаборатория, ето го изето. За да не плащаш други изследвания, ако се налагат такива. Той се поклащаше ей така и казваше - да, но няма да спя тук, каза доц. д-р Петър Атанасов, завеждащ клиника по вътрешни болести в "Пирогов".

Още същия ден министърът отрече да е бил хоспитализиран в края на януари, но все пак е посетил болницата тогава.

Аз съм отишъл на контролен преглед след като съм лежал през декември месец от ковид, да повторя още веднъж, всеки пациент има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания, каза министър Стойчо Кацаров.

Реакцията на "Пирогов" - протест и искане на оставката на министъра. И уточнението, че на контролен преглед се ходи в рамките на месец от изписването.

"Пирогов": Министър Кацаров не е бил на безплатен контролен преглед в края на януари

Днес министърът заяви, че е бил извикан на контролния преглед и са му правени изследвания, които не е заплатил.

Покани ме да направим контролен скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Аз съм здравноосигурен... Защо да не мога да получа това изследване, платено от Касата?

Той твърди, че ние фалшифицираме, ние не фалшифицираме, ние се грижим за нашите пациенти и това, което е направено е единствено в негова полза, каза д-р Христина Каменова от Клиника по Вътрешно отделение в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

Все още от Министерството на здравеопазването не са отговорили на молбата ни за коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите преоткриват родното море, хотелиери водят ценови войни
Българите преоткриват родното море, хотелиери водят ценови войни
Кулминацията за 184 години от рождението на Апостола е тази вечер в Карлово
Кулминацията за 184 години от рождението на Апостола е тази вечер в Карлово