НОВИНИ

Къде се крият русенци от жегите

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 18.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Жегите в Русе и днес продължиха да поставят на изпитание жителите на крайдунавския град. Русенският кей, на брега на Дунав, е любимо място за разходка на русенци и гостите на града. Наскоро той беше обновен и разширен, бяха направени детски площадки, сцени за събития и поставени много пейки.

Единственият недостатък според русенци обаче е малкото растителност, което в летните жеги се превръща в проблем. Въпреки това след залез слънце тук много хора се разхождат или си почиват на брега на реката.

Освен кеят на Русе, хората тук добре познават Младежкия парк, който привлича жителите на града с дебелите си сенки и необятни алеи с цветя. Той е и място за срещи на поколения русенци, които могат да седнат в някое заведение, да се разходят с велосипед или да оставят детето си спокойно да играе.

Друго популярно място е единственият действащ скален манастир в България "Свети Димитър Басарбовски", намиращ се в непосредствена близост до Русе. Светата обител е и място за поклонение на румънски граждани, които считат светеца за покровител на столицата им Букурещ.

Оттук започва и Природен парк "Русенски Лом", едно от най-красивите места за разходка в Североизточна България.

Безспорно едно от най-обичаните местности за отмора и забавление е местността "Лесопарка", известна сред русенци и като "Текето". Със своите скрити алеи, гори и двете си езера тук можете да прекарате цял без да ви омръзне. С голямото си езеро лесопарка Липник е притегателно място за много любители на риболова.

Но това разбира се, са местата, които русенци използват за градска почивка - в дните, когато още не е дошло време за отпуск и откъсване от града.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оправдаха ли се очакванията след първия изцяло машинен вот
Оправдаха ли се очакванията след първия изцяло машинен вот
Българите преоткриват родното море, хотелиери водят ценови войни
Българите преоткриват родното море, хотелиери водят ценови войни