НОВИНИ

Разследват руския гимнастик за жеста на почетната стълбичка в Доха

разследват руския гимнастик жеста почетната стълбичка доха
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 07.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Международната федерация по гимнастика (ФИГ) ще стартира дисциплинарно разследване срещу състезателя по спортна гимнастика Иван Куляк от Русия по повод негови действия по време на Световната купа в Доха, Катар.

20-годишният спортист предизвика скандал, след като завърши на трето място на финала на успоредка. Той показа буквата „Z” на екипа си, докато беше на почетната стълбичка.

Буквата е символ на руската армия, която навлезе на територията на Украйна. Нещо повече, жестът на Иван Куляк беше направен, докато на подиума беше и Иля Ковтун, украински гимнастик, който спечели златото в дисциплината.

Казахстанецът Милад Карими също беше на почетната стълбичка – на втората позиция.

Когато Иля Ковтун се качи на най-високото стъпало, за да получи златния си медал, той се ръкува с Карими, но не поздрави Иван Куляк.

ФИГ вече предприе санкции срещу представителите на Русия и Беларус заради военната инвазия в Украйна. От 7 март спортистите от тези две страни, както и официални лица и съдии, нямат право да взимат участие в състезания под егидата на ФИГ.

„Международната федерация по гимнастика ще поиска от Фондацията по етика към централата да започне дисциплинарно производство срещу Иван Куляк (Русия) след шокиращото му поведение на Световната купа в Доха, Катар“, заявиха в официално съобщение от ФИГ.

До тази дата, какъвто е случаят със Световната купа в Доха, състезателите на Русия и Украйна можеха да се състезават, но като неутрални спортисти.

Символът „Z” може да бъде забелязан на танковете и военните машини на Русия в Украйна като идентифициращ знак.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лейла Фернандес спаси пет мачбола и защити титлата си в Монтерей
Лейла Фернандес спаси пет мачбола и защити титлата си в Монтерей
Журналист от Одеса: Няма редовни рейсове, няма достатъчно гориво
Журналист от Одеса: Няма редовни рейсове, няма достатъчно гориво