НОВИНИ

Развитието на ядрената енергетика остава основен приоритет за България, изтъкна енергийният министър

развитието ядрената енергетика остава основен приоритет българия изтъкна енергийният министър
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
10:49, 05.06.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Развитието на ядрената енергетика остава основен приоритет за България. Това заяви във Варна служебният министър на енергетиката Владимир Миланов. Той посочи, че диверсификацията на ядреното гориво за пети блок на АЕЦ “Козлодуй” вече е факт, като допълни, че през следващата седмица се очаква плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система на страната.

Успоредно с това се работи и по проекта за седми и осми блок на централата. Министърът уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от две технологични компании, които ще изпълняват проекта.

Според Малинов, проектът за двата блока е важен не само за България, но и за Европа. Според него 30% – 40% от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на седми и осми блок, трябва да останат в България.

По отношение на мините в Маришкия басейн той посочи, че са предвидени мерки, чрез които да се постигне предвидимост и устойчивост на този бизнес, който е ключов за енергийната сигурност на страната. Поет е и ангажимент да бъдат осигурени един милиард лева в рамките на четири години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Владимир Малинов подчерта, че една от основните цели е да бъдат запазени служителите в “Мариците” и тяхната експертиза, включително в периода на енергийния преход, тъй като квалифицираните кадри с образование и знания са капитал.

Министър Малинов обеща да се покрие дефицита, натрупан във фонд “Сигурност” на електроенергийната система и припомни, че повишението на цената на тока е значително под годишната инфлация за страната за предходната година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото срещу Димитър Любенов, обвинен в катастрофата, при която загина французин
Отложиха делото срещу Димитър Любенов, обвинен в катастрофата, при която загина французин
Яник Синер: Първото място в света означава много за мен, но то значи много и за Италия
Яник Синер: Първото място в света означава много за мен, но то значи много и за Италия