Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Речникът на Оксфорд избра дума на годината. Коя е тя?

от БНТ , Източник: БГНЕС
18:45, 05.12.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Любопитно
речникът оксфорд избра дума годината
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Речникът на Оксфорд определи "goblin mode" (гоблински режим) за израза на 2022 г. Решението е взето след онлайн гласуване, съобщиха организаторите.

Терминът означава "егоистичен модел на поведение, за който са характерни мързел, небрежност или алчност, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания".

Изразът е използван за първи път в Туитър през 2009 г., но през февруари 2022 г. "goblin mode" става широко разпространен, като се появява на първите страници на вестници и списания, когато хората започват да излизат от локдауна, наложен заради пандемията.

"Като се има предвид годината, която току-що преживяхме, "goblin mode" резонира с всички нас, които в този момент се чувстваме малко претоварени", каза президентът на Oxford Languages Каспър Гратуол.

"Може би популярността на израза отразява настроението, присъщо на хората, които отхвърлят идеята за връщане към "нормалността" или се противопоставят на все по-недостижимите естетически стандарти и начин на живот, показвани в социалните медии", се уточнява в съобщението.

Думата на годината има за цел да отрази "етоса, настроението или заниманията през последните дванадесет месеца". За първи път тази година фразата победител беше избрана чрез публично гласуване измежду три финалиста, избрани от лексикографите на Oxford Languages: goblin mode, metaverse и хаштагът IStandWith.

Въпреки че е сравнително непозната офлайн, "goblin mode" беше преобладаващият фаворит, като спечели 93% от повече от 340 000 подадени гласа.

Изборът е още едно доказателство за един свят, разтревожен след годините на пандемични сътресения и от огромните промени в поведението и политиката, предизвикани от социалните медии.

Миналата седмица американското издателство Merriam-Webster обяви, че думата на годината е "gaslighting" - психологическа манипулация, целяща да накара човек да се усъмни в достоверността на собствените си мисли.

"Вакс" е думата на годината според Оксфордския речник

През 2021 г. оксфордската дума на годината беше "vax", а тази на Merriam-Webster - "vaccine".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Украйна е свалила над 60 руски ракети днес
Украйна е свалила над 60 руски ракети днес
БНТ сключи договор с Националния филмов център
БНТ сключи договор с Националния филмов център