НОВИНИ

Редица държави отварят плажовете си след разхлабването на мерките

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:24, 16.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Светът върви към разхлабване на ограниченията заради COVID-19. Сериозен знак за това е отварянето на плажовете в редица държави. Така е в Гърция, която до момента има 2810 заразени, както и в други по-тежко заразени европейски държави. Оживен плаж днес може да се види и в град в Китай, където тежките моменти от пандемията вече отминаха.

Хиляди гърци се устремиха към морето. При температури над 40 градуса от днес са отворени над 500 плажа по безкрайното крайбрежие на страната.

Дистанцията обаче е задължителна, допускат се до 40 души на 1000 кв. м, чадърите са на 4 м един от друг, шезлонгите не се местят и се дезинфекцират след всеки посетител.

Властите търсят баланса между отговорното поведение и подкрепата за туристическия сектор, който генерира една пета от гръцката икономика.

Андреас Кондилис, кмет на атинско предградие: От днес започва нов етап в живота ни след карантината. Искаме всичко да върви добре, но нека помним, че трябва да внимаваме за здравето - нашето и на любимите ни хора.

Пътуването между областите още е ограничено, но Гърция планира да посрещне чуждестранни туристи през юли.

И Франция отвори някои плажове, след като обяви многомилиарден спасителен план за туристическия сектор. Засега се разрешават плуване, риболов и спортуване. Удоволствието е за местните хора - французите не могат да пътуват на повече от 100 км.

Португалия ще изчака до 6 юни, за да освободи достъпа до плажовете - с дистанция от метър и половина между групите от хора и запазване на шезлонги само за част от деня. Няма да се разрешават колективни спортове. Специално мобилно приложение ще показва на кои плажове има свободни места.

Веселие цари и на плаж в южния китайски град Шънждън. С овладяването на заразата в града вече над две седмици няма нови случаи е тревогата намалява.

Системата за резервации е въведена от години, за да не се препълва популярният плаж. Те се правят онлайн и преди кризата са допускани до 80 000 посетители в един ден. Сега те са едва 5000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Европа в състояние на новата нормалност
Европа в състояние на новата нормалност
15-годишно момче е в "Пирогов" след нападение в кв. Лозенец
15-годишно момче е в "Пирогов" след нападение в кв. Лозенец