НОВИНИ

Заразата в Ясеновец тръгнала от мъж, завърнал се от Германия?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 16.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По непотвърдена информация заразата в поставеното под карантина село Ясеновец е тръгнала от млад мъж, завърнал се от Германия. Той е изкарал задължителната 14-дневна карантина, но е предал заразата на бебето си, а от там са се заразили и близките му.

Евгени Драганов, зам. обл. управител на Разград: Те са в три къщи ограничени, тези, заболелите, но движението в селото, търговските обекти, барчетата работят, не се спазват противоепидемичните мерки, което ни интервинира наистина да предприемем тази крайна стъпка.

Вчера в Ясеновец е направена пълна дезинфекция. От днес на всички входове и изходи на селото, включително и на черните пътища, са поставени КПП-та, за да се ограничи разпространението на заразата.

Комисар Божидар Божков, началник на "Охранителна полиция" в ОД на МВР-Разград: В селото има наши мобилни екипи, които следят за невъзможността хората да се струпват на едно място. Задължително трябва да се носят маски, както за открити, така и на закрити обществени места. Отделно хората, които са сложени под карантина, ще бъдат проверявани периодично.

Да излизат или влизат в селото се пропускат само хора, които отиват на работа или поради уважителни причини, както и транзитно преминаващи.

Младен Енчев: Аз много често пътувам тука и може би за първи път виждам толкова пусто село, явно хората са си вкъщи.

В болницата в Разград продължават да се правят тестове на контактни на заразените. Под задължителна домашна карантина за 14 дни в момента в областта са 775 души, завърнали се от чужбина.

Даниела Василева, Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Португалия въвежда мобилна апликация за плажовете
Португалия въвежда мобилна апликация за плажовете
Отпадат част от ограниченията в Будапеща
Отпадат част от ограниченията в Будапеща