НОВИНИ

"Референдум": Ще разреши ли коалицията проблемите помежду си?

референдум разреши коалицията проблемите помежду
bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 12.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Референдум" - как разногласията в коалицията отекват в обществото? Темата в студиото дискутираха анализаторите Даниел Смилов, Калоян Велчев, Росен Карадимов, Христо Панчугов, Любомир Аламанов.

В голямо социологическо проучване, направено специално за предаването, от "Алфа рисърч" питат - ще успее ли управляващата коалиция да изглади противоречията помежду си, за да не се стигне до правителствена криза?

Макар и близки по проценти, негативните отговори взимат превес над положителните - 49.5% от българите не смятат, че коалицията ще успее да изглади проблемите си.

Данните от социологическото проучване сочат още, че почти 60% от анкетираните определят отношението си към управляващата коалиция като по-скоро негативно. За 67% напрежението между коалиционните партньори е резултат от безпринципни договорки за постовете.

Сред симпатизантите на четирите партии най-висока оценка за коалицията дават тези на "Продължаваме промяната" - 88.5%, следвани от "Демократична България". Мненията на социалистите са изравнени. Над 58% от привържениците на "Има такъв народ" обаче изразяват неодобрение към управлението.

  • За кои теми, които предизвикаха раздори, управляващата коалиция ще постигне съгласие?

Най-много от анкетираните - 42.2% смятат, че коалицията ще постигне съгласие за промените в Закона за здравето във връзка с въвеждането на нови епидемични мерки. Това мнение бе потвърдено и от ресорната парламентарна комисия, която днес гласува всички нови мерки да се налагат единствено със заповед на здравното министерство или РЗИ.

Едва 20% смятат, че четирите партии ще постигнат съгласие за предоставяне на военна помощ за Украйна. Само ПП и ДБ категорично се обявиха "за", докато лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова заяви, че няма да се подпише под документ за изпращане на оръжие, ако такъв бъде приет от НС.

Според 25.6% от българите управляващата коалиция ще се съгласи да отпадне ветото за начало на преговори на Северна Македония с ЕС. Днес пред БНТ външният министър Теодора Генчовска заяви, че България няма да отстъпи от принципната си позиция по този въпрос. Премиерът Кирил Петков коментира, че "нищо няма да се прави по отношение на Северна Македония без решение на Народното събрание".

За 32% от анкетираните партиите няма да постигнат единодушие по който и да е от тези въпроси.

Цялото предаване можете да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Турицов: Никой не ни е казвал за оставката
Иван Турицов: Никой не ни е казвал за оставката
Метеорити, ракети, космически апарати - как Крумово отбеляза Деня на космонавтиката?
Метеорити, ракети, космически апарати - как Крумово отбеляза Деня на космонавтиката?