Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Рекорден брой деца работят с разрешително по морето

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:10, 26.06.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
рекорден брой деца работят разрешително морето
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сезонът по морето започна отново с недостиг на работна ръка. От брашна ще разчитат на деца и студенти да работят това лято като сервитьори, бармани, пикола и рецепционисти.

От инспекцията по труда в Бургас казват, че от началото на годината са издали рекорден брой разрешителни за работа на непълнолетни.

„От началото на годината имаме над 1300 поискани разрешителни. Само 50, 60 от тях са издадени за работа преди юни месец, всички останали са за през месец май, началото на юни . Традиционно, през този период, работодателите искат разрешителни, преди приключване на учебната година и веднага след това децата започват работа”, каза Павлин Васков- директор на Дирекция „Инспекция по труда” в Бургас.

В хотелите в Слънчев бряг персонал недостига.

„Взимам персонал от Киргистан, от Украйна, въпреки че се оказа, че на украинците не им се работи много . Наблягаме на българите, но за съжаление те са все по-малко изявяват желание по простата причина, че ние можем да подсигурим работа 100 - 120 дена. Увеличили сме заплатите с над 20% , като предлагаме и пълно изхранване на персонала, плюс квартири и пътни”, каза Румен Момчев, хотелиер от Слънчев бряг.

От „Инспекция на труда” предупреждават работещите деца да държат на подписването на трудов договор, защото само така могат да бъдат защитени при констатирани нарушения на техните права

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БЧК обучи малчугани от София как да се справят при падания и наранявания
БЧК обучи малчугани от София как да се справят при падания и наранявания
Петър Хубчев: Нямаме необходимия брой футболисти, за да започнем сезона
Петър Хубчев: Нямаме необходимия брой футболисти, за да започнем сезона