НОВИНИ

Рекордно количество от 4,6 млн. таблетки с псевдоефедрин задържаха на ГКПП Кулата

рекордно количество млн таблетки псевдоефедрин задържаха гкпп кулата
bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 13.10.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Митнически служители от „Борба с наркотрафика“ задържаха 4,6 млн. таблетки от лекарствен продукт с псевдоефедрин. Медикаментите са открити в камион, влизащ в България през ГКПП Кулата.

По експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин, са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин.

Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г.

На 09.09.2022 г. около 16.30 ч. на входящо трасе за товарни автомобили на ГКПП Кулата пристига товарен автомобил, който пътува от Гърция към Чехия.

При претегляне на камиона е установено разминаване в тонажа с представените от шофьора транспортни документи и превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

При отварянето на хладилното полуремарке митнически служител от отдел „Борба с наркотрафика“ на ТД Митница София установява, че зад кашони с хартия и палетирани кашони с вино в най-вътрешната част от товарния отсек се превозват други кашони с трети вид стока.

При отварянето на няколко от тях е установено, че съдържат жълти кутии с лекарствения препарат „Rhinozad“. Митническите служители извършват тест с раманов спектроскоп и полеви наркотест, като и двата теста дават положителен резултат за наличие на псевдоефедрин в таблетките.

Установени са общо 154 кашона с по три или четири кутии с по 1000 таблетки всяка или общото количество на задържаните лекарствени продукти е 4,6 млн. таблетки.

Извършена е последваща проверка на търговската верига като е установено, че в транспортните документи фигурират фиктивни юридически лица.

Тъй като псевдофедринът е вещество включено в списък от Приложение 1 на регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества и съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и перкурсорите случаят е докладван на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Образувано е досъдебно производство по описа на ТД Митница София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джесика Пегула си гарантира за първи път участие на сингъл във финалния турнир на WTA
Джесика Пегула си гарантира за първи път участие на сингъл във финалния турнир на WTA
Какви са опасностите в интернет за децата?
Какви са опасностите в интернет за децата?