НОВИНИ

Реорганизацията на движението около НДК е незаконна, реши ВАС

реорганизацията движението около ндк незаконна реши вас
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:56, 20.06.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната община да прекрати новата организация на движение по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", постанови окончателно Върховният административен съд.

ВАС остави в сила разпореждане на Административен съд София-град, в което се посочва, че трябва да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столичната община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, по въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване, отбелязват върховните магистрати в мотивите си.

От ВАС отбелязват, че към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на Генералния план на Столичната община е изтекъл, следователно няма действащ план.

Промените в организацията на движение в центъра на София бяха въведени по време на великденските празници. Те бяха последвани от дни на протести на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", на живеещи там и собственици и ползватели на търговски обекти в района, припомня БТА. На 10 май последва извънредно заседание на постоянната комисия по транспорт към Столичната община. Дни след заседанието на комисията Административен съд София-град се произнесе за въвеждането на новата организация на движението около НДК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Главчев разговаря с посланика на Великобритания Роб Диксън
Премиерът Главчев разговаря с посланика на Великобритания Роб Диксън
Мъжката щафета на 4 по 100 метра свободен стил постави нов национален рекорд на еврошампионата в Белград
Мъжката щафета на 4 по 100 метра свободен стил постави нов национален рекорд на еврошампионата в Белград