НОВИНИ

Реплика на Денков към "неуважаемите народни представители" покачи напрежението в залата

Николай Минков
от Николай Минков
15:12, 04.10.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
реплика денков уважаеми неуважаеми народни представители покачи напрежението пленарната зала
Слушай новината

Скандали в парламента при обсъждане на споразумението между властта и протестиращите в енергетиката.

Парламентът прие споразумението между правителството и енергетиците

След края на дебатите премиерът Николай Денков реши да се изкаже от трибуната. Той се обърна към залата с думите: "Уважаеми и неуважаеми народни представители", което предизвика скандирания от опозицията за оставка.

"Този разговор беше политизиран и изпълнен с откровени неистини и лъжи. Той беше, за съжаление, допълнен с откровени простащини и затова се обръщам към вас така. Срам е в това Народно събрание да се води разговор по така важна тема и вие да вкарвате просташки подмятания и лъжи. Няколко от лъжите: първо, искането за споразумение не идва от нас. То идва от протестиращите, които дойдоха с 6 точки. Искането за споразумението да се внесе в Народното събрание бе пак на протестиращите. Всеки, който оспорва нуждата от това споразумение, възразява срещу това, което искаха протестиращите. По отношение на ПВУ и териториалните планове, казах го няколко пъти, сега ясно и категорично пак го казвам. С внасянето на териториалните планове и предложенията за ПВУ ние изпълняваме точно тези решения, които са в основата на точка втора. Затова трябваше да внесем плановете в комплект и сроковете са тези за преговори с Европейската комисия. Трето, няколко пъти бе повторена една лъжа. че изпълняваме исканото от Европейската комисия. Казах, че трябва да изпълняваме еврорегламентите, но понеже някои от депутатите тук искат да излязат от Европейския съюз, затова смятат, че не трябва да изпълняваме еврорегламентите. А те са с ранг на закон. И имаше и други неверни неща. 2,3 млрд., които да се разпределят. Не, ставаше дума за 3 - 4 млрд., които да се инвестират. И затова се срещнах с работодателите днес. Защото те са тези, които могат да осигурят работни места и развитие на регионите. Грижа за хората, за мините, стига да има кой да погледне и да разбере за какво става дума", заяви Денков.

Взаимни обиди и последвали наказания на депутати съпътстваха дебатите по темата.

От ПП-ДБ обвиниха "Възраждане" в популизъм. ГЕРБ обясниха, че винаги са защитавали въглищната енергетика.

От ИТН обвиниха партиите, подкрепящи правителството, че целта на предложеното споразумение е само и единствено усвояване на милиарди евро от приближени до управляващите фирми, а не защита на миньори и енергетици.

"БСП за България" няма да подкрепи проекта на решение за споразумението в енергетиката

От левицата поискаха да не се подписва споразумението, а да се приеме тяхното предложение от миналата седмица за незабавно изтегляне на Териториалните планове от Брюксел и да се преработи основно Плана за възстановяване.

ДПС единствени не се включиха в дебатите.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Димитрова повече няма да прави компромиси с избора на състезателки в ансамбъла
Весела Димитрова повече няма да прави компромиси с избора на състезателки в ансамбъла
Словакия въведе контрол по границата с Унгария
Словакия въведе контрол по границата с Унгария