НОВИНИ

Ресторантите отварят на 1 март, на 1 април ще заработят нощните заведения

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 24.02.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
ресторантите отварят март април заработят нощните заведения
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. В този контекст министър-председателят отбеляза, че ваксинацията трябва да продължи с постигнато темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.

„В България при стриктно спазвани мерки и в същото време - най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Проф. Балтов: Прави се преразпределяне на ваксините, за да стигнат за всички

В рамките на заседанието на кабинета министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера актуалната ситуация в страната.

„По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново – в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация“, посочи здравният министър.

Ангелов добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Премиерът Бойко Борисов изрази убеденост, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини.

Къде може да се ваксинирате (ОБНОВЯВА СЕ)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шедьовър на Жиру донесе на Челси крехък аванс срещу Атлетико (Мадрид)
Шедьовър на Жиру донесе на Челси крехък аванс срещу Атлетико (Мадрид)
МС отпусна над 9 милиона лева за общините Перник, Разград и Аксаково
МС отпусна над 9 милиона лева за общините Перник, Разград и Аксаково