НОВИНИ

Режим и токови удари са ежедневие в Глоджево и още три села

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 05.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Хората от град Глоджево и още три села в района се оплакват от токови удари, а от две седмици нямат и електричество от 8.00 до 16.00 часа. През деня нищо не работи, а производствените цехове са принудени да преминат на плаващо работно време.

Заради осемчасовия режим на тока в Глоджево всичко е затворено. В шивашкия цех работата е организирана сутрин от 6.00 ч., следва дълга почивка през деня, а вечерта служителите се връщат обратно по машините, за да успеят с поръчките.

Орхан Ризаев има магазин и всеки ден изхвърля развалена храна.

Имаме генератор, обаче токът не достига. Имаме много витрини. Включвам само една-две витрини, касовия апарат и кантара. Пък имаме 7 - 8 витрини, хладилници, фризери. Всичко се разваля, това е цял ден, казва мъжът.

От електроразпределителната фирма отговориха, че и тази седмица ще продължи плановата подмяна на проводници и изолатори. За ремонта имало публикувана информация на сайта им и в медиите.

Орхан Ризаев обаче, както и съседите му, не знаеха за това. Хората са възмутени и от непрекъснатите токови удари през останалото време.

В съседното село Смирненски хората се оплакаха от същия проблем, който е от 6 години.

От енергоразпределителното дружество обясниха, че голямата част от електропроводите в района са в селскостопански територии. А причината за токовите удари са птиците, които кацат по тях и активират автоматичната защита на съоръженията. За да предотвратят смущенията в електроподаването, от дружеството в момента монтират птицебрани.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде изчезнаха такситата на София?
Къде изчезнаха такситата на София?
Експерт по ИТ сигурност: Сривът на Фейсбук и другите мрежи не е хакерска атака
Експерт по ИТ сигурност: Сривът на Фейсбук и другите мрежи не е хакерска атака