НОВИНИ

Рибните пазари в Одрин привличат българските туристи с евтини цени

рибните пазари одрин привличат българските туристи евтини цени
Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:14, 13.10.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Рибата е най-купуваната стока от българските туристи, които се стичат на одринските пазари заради евтините цени. Паламудът се продава на брой с тегло между 300-400 грама на цена от 125 турски лири. Сумата по курса на деня се равнява на около 6 български лева.

Според търговци, българските туристи печелят от високия курс на лева поради девалвацията на турската лири.

"Един лев се разменяше за 19,12 турски лири. Комшиите от България, които в петъчните дни идват главно за да купуват риба, казват, че паламудът при нас е в пъти по-евтин, отколкото при тях. Купуват по 10-15 броя наведнъж, а някои и с каси", казва Юсуф Чимен, продавач на риба.

Според други продавачи, голям интерес има и към другите видове риба - лаврак, чернокоп, сафрид. Одринските търговци очакват активният алъш-вериш с българските туристи да продължи и през следващите месеци - ноември и декември.

Междувременно турската лира, освен спрямо българския лев, e отбелязала рекорден спад и спрямо азербайджанската парична единица манат - като на международните борси се е котирал за 20 турски лири и 17 куруша. Това е рекорден ръст в стойността на азербайджанската валута спрямо турската лира.

Поради спада на турската лира азербайджанските туристи масово се стичат за пазар в близкия до границата окръг Ъгдър в Източен Анадол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариян Христов в предаването "Зала на славата"
Мариян Христов в предаването "Зала на славата"