Родители на деца до 14 години, които учат онлайн или не ходят на градина заради карантина, ще имат право на държавна помощ

от БНТ
16:54, 18.11.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
родители деца години учат онлайн ходят градина заради карантина имат право държавна помощ

Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, също ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството.

До момента помощта се отпускаше в случай, че децата се обучават синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи поради въведена карантина заради коронавируса.

Приетите изменения ще разширят кръга на родителите, които ще имат право да получат такава помощ от държавата. Сред правоимащите се включват всички семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда.

За да може подкрепата да стигне до повече семейства, се повишава и доходната граница за достъп до помощта. В момента тя е 610 лв. С приетите от правителството промени доходната граница ще е равна до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева.

Друго облекчение е, че определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19.

3000 семейства са получили целева помощ от 375 лв.

Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата.

За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата - 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕП и Съветът се разбраха за 47,5 милиарда спешна помощ за справяне с COVID кризата
ЕП и Съветът се разбраха за 47,5 милиарда спешна помощ за справяне с COVID кризата
Протест срещу мерките за COVID-19 в Берлин, има арестувани
Протест срещу мерките за COVID-19 в Берлин, има арестувани