НОВИНИ

Ройтерс потвърди автентичността на видеото на "Ислямска държава" от Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:04, 24.03.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Агенция Ройтерс потвърди автентичността на разпространеното по-рано днес в информационната агенция на "Ислямска държава" АМАК видео. В него се вижда как няколко мъже с размазани лица и променени нарочно гласове, въоръжени с огнестрелни оръжия и ножове, нахлуват и нападат хора в "Крокус Сити Хол" в московското предградие Красногорск. Терористичната групировка твърди, че видеото е заснето от нейни бойци.

Според Ройтерс в записа, който е дълъг около минута и половина, шарката на стените и пода съвпада с тази от други видеа от залата. Съвпадение има и с цвета на дрехата на един от мъжете, за които от групировката вече съобщиха, че е сред извършителите.

Броят на загиналите се увеличи до 137, ранените са над 150. Телата на 62-ма от загиналите са идентифицирани, съобщават руските власти. Заподозрените за нападението са отведени в Следствения комитет, където предстои да бъдат разпитани. Общо 11 души бяха задържани, като по думите на Владимир Путин преките извършители на нападението са четирима.

Още в петък джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Руските власти, обаче, намекнаха, че Киев вероятно стои зад нападението, а от украинска страна определиха твърденията като "абсурдни".

Ако бъде потвъдено, че "Ислямска държава" стои зад атентата в Русия, то това ще бъде най-смъртоносното нападение на джихадистката групировка на европейска територия. На 13 ноември 2015 г. при координирано нападение в зала "Батаклан", "Стад дьо Франс" и заведения в центъра на Париж загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт срази Славия в женското първенство и прати четвъртфиналния сблъсък в решителен трети мач
Дея спорт срази Славия в женското първенство и прати четвъртфиналния сблъсък в решителен трети мач
Фестивал на рибата зарадва жителите и гостите на Букурещ (СНИМКИ)
Фестивал на рибата зарадва жителите и гостите на Букурещ (СНИМКИ)