НОВИНИ

Ден на национален траур в Русия в памет на жертвите от терористичния акт край Москва

"Ислямска държава" публикува видеозапис от атаката в "Крокус Сити хол"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:05, 24.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

В Русия днес е Ден на национален траур след трагедията в "Крокус Сити хол", където при стрелба загинаха 133-ма души. Всички флагове в страната днес са спуснати наполовина, отменени са развлекателните мероприятия и забавните програми по телевизиите.

В Красногорск, където се намира концертната зала "Крокус Сити хол" цветята стават все повече, а емоциите са неудържими:

- "Не съм спала цяла нощ, гледах новините, четях какво става, беше страшно. Огромна болка е за нас!"

- "Не вярваме, че сме в безопасност. Имало е предупреждения за терористични атаки. Защо не бяха защитени хората предварително?"

- "Не знам кого да виним, дали е инсценировка или не?"

Групировката "Ислямска държава" публикува видеозапис от атаката в "Крокус Сити хол", заснето от нападателите. Записът трае около минута и половина и показва няколко мъже с размазани лица и променени нарочно гласове, въоръжени с огнестрелни оръжия и ножове във фоайето на концертната зала.

Ако се потвърди, че "Ислямска държава" е извършител на атаката в Москва, то това ще е най-смъртоносния удар на групировката в Европа. От Москва още не са коментирали "Ислямска държава", а само обявиха, че нападателите са имали контакти от украинска страна.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обвини руският президент Владимир Путин, че се опитва да стовари върху Украйна вината за клането:

"Методите им винаги са едни и същи. Виждали сме го и преди - разрушени сгради, стрелби и експлозии и винаги търсят някой друг да обвиняват. Докараха тук, на украинска земя, стотици хиляди техни терористи да се бият с нас и не ги интересува какво се случва в собствената им страна. Вчера Путин мълча 24 часа, за да мисли как да свърже атаката с Украйна."

Губернаторът на Московска област съобщи късно снощи, че спасителните операции са приключили, днес продължава разчистването на отломките на мястото на атентата. 11 души бяха арестувани след нападението, сред тях и 4-мата предполагаеми нападатели, съобщи лично руският президент Владимир Путин.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия наруши въздушното пространство на Полша с крилата ракета
Русия наруши въздушното пространство на Полша с крилата ракета
Предимно слънчево с максимални температури между 17° и 22°
Предимно слънчево с максимални температури между 17° и 22°