НОВИНИ

Настъпи Часът на Земята - точно сега милиони домакинства по света изключват осветлението

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
20:30, 23.03.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме Часа на Земята. Точно в 20.30 ч. милиони домакинства по света изключват символично осветлението у дома за час. Така показваме своя ангажимент към планетата. Данни от доклада на Световния фонд за природата WWF сочат, че унищожаваме природата с безпрецедентни темпове, а светът е на едва 6 години разстояние от прекрачването на фаталната граница от 1,5° затопляне, заложена в Парижкото споразумение.

Замърсени води, изсечени гори, мръсни градове и все по-оредяващи зелени зони в тях. Картини, които като че ли все по-малко правят впечатление, но все по-бързо ни доближават до гибелни последствия за живота на Земята.

"Има едни много стряскащи статистики, че от почти 9 милиарда население, близо 2 милиарда от това население няма ежедневен достъп до чиста питейна вода, и този проблем ще се утежнява във времето. Това, което ние правим в ежедневието си, рефлектира върху околната среда. Пластмасовите бутилки, които изхвърляме се поглъщат от растения, животни, риби в океана и в крайна сметка те попадат на нашата трапеза и ние всичкото това го консумираме. Фасовете, които ние виждаме навсякъде хвърлени, те се разграждат за минимум 15 години, хартия, стъкло", отбеляза Наталия Димитрова-Попова, еколог в община Благоевград.

В деня, когато отбелязваме Часът на Земята, десетки жители на Благоевград, сред които състезатели от различни спортни клубове, избраха да слязат от автомобилите си, да оставят на страни телефоните и да почистят и облагородят заедно един от красивите паркове край града – Розариума.

"Според мен, всеки със своя личен принос, може да подпомогне в това да живеем в един по-чист свят, за да може да сме по-щастливи", каза Рами Шау.

"Дано не сме закъснели с това пробуждане, което се опитваме в последните години, да я почистим, да я възобновим и да я направим по-добро място за живеене, дано не сме закъснели!", заяви Христина Календерска.

Часът на Земята тази година съвпада със Световния ден на метеорологията, който тази година се отбелязва под надслов "На предна линия с действия за климата". Преди дни от Световната метеорологична организация и ООН посочиха, че всички глобални климатични рекорди са счупени през 2023 година, а 2024 година се очакват още опасни климатични явления и рекордни горещини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветана Манева с отличие от "София филм фест"
Цветана Манева с отличие от "София филм фест"
Дъждът причини тотален хаос с програмата на турнира в Маями
Дъждът причини тотален хаос с програмата на турнира в Маями