НОВИНИ

Кои са големите атентати, белязали Русия в миналото?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:59, 23.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

От години в Русия не е имало толкова кървав терористичен акт, като вчерашната атака в концертната зала "Крокус Сити" в северозападното предградие на Москва - Красногорск, но със сигурност в миналото трагедии са белязали страната. Терористични атаки от този мащаб бяха свързани най-вече с двете войни в южната република Чечня. Ето и по-големите от тях.

Терористичният акт на "Дубровка"
октомври 2002 г.
130 загинали

В театър на московската метростанция "Дубровка" чеченски бойци взеха заложници по време на мюзикъла "Норд-Ост" от 23 до 26 октомври 2002 година. В плен бяха 916 зрители. В хода на операцията на спецчастите загинаха 130 души, а по данни на обществена организация 174 души. Силите на реда вкараха отровен газ в залата.

Трагедията в Беслан
септември 2004 г.
335 загинали

През септември 2004 година чеченски терористи държаха като заложници над 1000 души, повечето деца, в училище в град Беслан, в Североизточна Осетия. Драмата завърши със смъртта на 335 души, 189 от които деца.

Атентат в метрото в Москва
февруари 2004 г.
42 загинали

На 6 февруари 2004 година при атентат в Московското метро загинаха 42 души. Нападателят беше терорист камикадзе от групировка, която подкрепя чеченските сепаратисти. През годините Московското метро е жертва на редица атаки. Няколко месеца след атентата от февруари 2004 г. има и втори през август същата година. Шест години по-късно на 29 март 2010 г. е поредната терористична атака, при която загиват 40 души.

Атентат в метрото в Санкт Петербург
април 2017 г.
16 загинали

След като службите за сигурност на Путин потушиха ислямистките бунтове в Чечня и съседен Дагестан, големите нападения до голяма степен намаляха. Последното от тях е самоубийствения атентат в метрото в Санкт Петербург на 3 април 2017 г., при който загинаха 16 души. Отговорност пое групировка, свързана с Ал Кайда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бразилия са засрамени от действията на Дани Алвеш и Робиньо
В Бразилия са засрамени от действията на Дани Алвеш и Робиньо
Признанието на Кейт, което сложи край на спекулациите
Признанието на Кейт, което сложи край на спекулациите