НОВИНИ

Расте броят на загиналите при терористичната атака край Москва

Двама от предполагаемите нападатели са задържани тази сутрин

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:00, 23.03.2024 (обновена)
5139
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Бруталното масово убийство на невинни хора докато са на концерт в петък вечер в Москва за пореден път ни потресе и ни накара да се замислим дали човечеството се провали. Рязко се увеличава броят на жертвите. 133 са загиналите досега, след като въоръжени мъже откриха огън в концертна зала в покрайнините на руската столица. Сред загиналите има и три деца. Над 145 са ранените, от тях 60 са в критично състояние. 121 от пострадалите са настанени в болници. Очаква се броят на жертвите да се увеличи. 11 заподозрени са задържани след стрелбата, смята се, че четирима от тях са участвали директно в нападението. Двама от предполагаемите нападатели са задържани. Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава", а руските служби твърдят, че нападателите са свързани с Украйна. Няма пострадали българи, съобщава Министерството на външните работи. Руските власти все още не са коментирали официално терористичния акт и не са посочили кой е отговорен за трагедията.

Хладнокръвно и без колебание - така мъже в камуфлажни дрехи стрелят безразборно срещу хората. След първите изстрели настъпва паника, писъци оглушават концертна зала Крокус Сити в северозападното предградие на Москва - Красногорск. Над 6000 души са тук за концерт на рок-групата от съветската ера "Пикник". Най-малко 4-ма тежковъоръжени мъже първо нахлуват във фоайето, откъдето започват да убиват наред.

Вътре в залата хората започват да бягат панически, други лежат безмълвно замръзнали до простреляните:

- "Имаше паника всички крещяха, чуваха се изстрели. Някой извика "Бягайте!", друг крещеше "изстрели", а трети само пищяха."

- "Видях ранени, хора лежаха по земята, докато стрелбата продължаваше."

Очевидци разказват, че нападателите са започнали да хвърлят бензинови бомби. Концертната зала избухва в пламъци, покривът е на път да се срути, напълно изпочупени са прозорците на последните два етажа. Цяла нощ противопожарни екипи се борят с огъня, до сутринта той е овладян, но остават непотушени огнища.

"Случи се трагедия. Близо сме до концертна зала "Крокус Сити", пожарникарите работят. Всичко останало ще стане ясно, след като противопожарните екипи си свършат работата", заяви Андрей Воробьов - губернатор на Московска област.

Някои от хората от концертната зала успяват да избягат до паркинга, други се упътват към покрива, а около 100 души бягат през мазето на сградата. Съпругата на Игор Богодаев е в неизвестност след атаката:

"В 19 часа и 59 минути ми прати снимка как са седнали и чакат концертът да започне. Отговорих ѝ, прочела е само първият ред от съобщението ми. Всичко стана буквално за минута."

Сега Игор не знае къде да търси съпругата си:

"Страх ме е, опитвам се да не се паникьосвам, да се контролирам, но не знам какво да правя. Стоим тук и чакаме."

Десетки линейки са на мястото, пристигнаха и руските спецслужби. Периметърът за сигурност около залата беше отцепен незабавно, а органите на реда брутално изгониха над 40 журналистически екипа, дошли да отразяват трагедията.

Русия засили мерките за сигурност по летищата, транспортните хъбове и в цяла Москва, където живеят 21 милиона души. Отменени са всички мащабни публични прояви в цялата страна. Президентът Владимир Путин, който миналата неделя беше избран за нов 6-годишен мандат, все още не е направил обръщение към руснаците. Информиран е за всички детайли около нападението, обявиха от Кремъл. И тази сутрин черни облаци дим се издигат над концертната зала. На билбордове на черен фон беше изписано простичко - Скърбим!

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова срещу Каролин Гарсия в Маями
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова срещу Каролин Гарсия в Маями
Отбелязваме Часа на Земята
Отбелязваме Часа на Земята