НОВИНИ

България изостава от стратегията на ЕС за замразяване на руски активи

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:31, 22.03.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Възможно ли е замразените руски активи да се превърнат в оръжие и боеприпаси, които да противодействат на руския натиск в Украйна? В Брюксел лидерите на 27-те подкрепиха предложението на ЕК да осигури на Украйна до 3 милиарда евро годишно - лихви от руски активи, които са били замразени в депозитари в страни - членки на ЕС. България обаче изостава от новия процес на противодействие срещу Москва.

Въпросът вече не е дали, а как ще бъдат използвани приходите от замразените руски активи в Европейския съюз. При дискусиите в Брюксел надделя логичната теза: че ако Украйна загуби войната, средствата за възстановяване на инфраструктурата ѝ ще се обезсмислят. Защото Киев има нужда от оръжия, за да противодейства на руските атаки.

"В момента има силна подкрепа за използване на постъпленията от замразените активи за военни цели за Украйна и казах на лидерите, че ако сега сме бързи с приключването на предложението, ще можем да раздадем първия милиард към 1 юли. Така че зависи от нас. В нашите ръце е. Ако сме бързи, ще има конкретни действия през лятото", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Според плана на Брюксел 90% от постъпленията ще преминат през Европейския фонд за мир - схема, която частично възстановява разходите на държавите членки за даренията на оръжия за Украйна, докато останалите 10% ще финансират следвоенното възстановяване на страната. Трудно е да се каже как България може да се впише в този процес, при условие, че замразяването на руските активи на национално ниво все още е под въпрос.

"Това, което липсва в България в момента, е приет закон, който да позволява да се замразяват активите и съответно да се управляват. Така че такъв законопроект има подготвен, от колеги от "Демократична България", но той не е разглеждан, не е приет в Народното събрание", обясни Николай Денков, министър-председател в оставка.

Законопроектът е готов от близо година, но още чака да влезе в пленарна зала.

"Това, което все още ни липсва, е пълната политическа подкрепа в рамките на Народното събрание. Надявам се, че ще я намерим, защото България ще стане една от малкото страни в ЕС без такова законодателство и в този случай става дума за прилагане на европейски регламент. Има доста руски имоти в рамките на страната ни, много активи и България просто трябва да си свърши ангажимента, който е поет", каза Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

Мирчев няма съмнения, че законопроектът ще бъде внесен в комисия още през пролетта и, макар и закъснял, може да бъде приет бързо. Стига парламентът да продължи да работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Китай са против резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа
Русия и Китай са против резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа
Марица Пловдив победи в три гейма ДКС Варна в плейофите на женския волейболен елит
Марица Пловдив победи в три гейма ДКС Варна в плейофите на женския волейболен елит