НОВИНИ

Молитвено бдение в Сливен в подкрепа на протестиращия отец Иван

Свещеникът продължава гладната си стачка вече пети ден

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
19:07, 22.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Молитвено бдение се проведе пред сградата на Сливенска митрополия в подкрепа на отец Иван Янков, който протестира срещу касирането от Светия синод на епархийския избор от 18 февруари.

Пред десетките миряни отец Иван обяви, че борбата му е църквата се промени като се почне от Светия синод. Той каза още, че е очаквал неговите братя свещеници да го подкрепят и е разочарован от действията им. Хората на площада го подканиха да прекрати протестното гладуване, а той поиска отсрочка до понеделник.

Отец Иван вече пети ден не яде и не пие вода въпреки увещанията и на митрополит Йоан и настояването на неговите събратя свещеници от епархията да спре да гладува, защото вече има насрочени нови епархийски избори през месец май. Утре той ще вземе причастие на литургията в митрополитската църква "Свети Димитър", която ще отслужи Негово високопреосвещенство митрополит Йоан в съслужие със свещеници, които подкрепят протеста.

Тази вечер бе разпространено писмо до Светия синод и до медиите в Сливен от инициативен комитет от приятели на епископ Игнатий, бивш протосингел на починалия сливенски митрополит Йоаникий и сочен за негов духовен син, в което се настоява той да бъде включен в новата листа за избор на сливенски митрополит.

Очаква се да тръгне и подписка в града с настояване това да се случи. Утре пред митрополитския храм "Свети Димитър" се очаква да направи изявление отец Силвестър, който не подкрепя направения епархийски избор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър завърши наравно с Литекс в контролна среща
Етър завърши наравно с Литекс в контролна среща
Славия спечели първия четвърфинален плейоф срещу Дея Спорт в женското волейболно първенство
Славия спечели първия четвърфинален плейоф срещу Дея Спорт в женското волейболно първенство