НОВИНИ

Роднини на загинали в катастрофи настояха за справедливи присъди пред Съдебната палата в София

Днес Върховният касационен съд гледа делото за смъртта на Светомира от Шумен

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:52, 22.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред Съдебната палата в София заради решението на варненския съд да даде условна присъда на младежа, предизвикал смъртоносна катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен през 2022 година. Става дума за 19-годишния Жечко Кюркчиев, който с превишена скорост блъсна колата на 22-годишната Светомира и момичето загина.

Прокуратурата и роднините искат Върховният касационен съд да върне делото за преразглеждане и обвиняемият да получи ефективна присъда.

Освен родителите на Светомира, тази сутрин пред Съдебната палата бяха и майките на Филип и Виктория, които бяха блъснати на пешеходна пътека, както и родители на други деца, загинали в катастрофи. Според тях условната присъда на Жечко Кюркчиев задава чувство за безпомощност и безнаказаност.

"Бях изключително изненадана, явно тези хора нямат деца, нямат загинали в катастрофи, но тепърва ще има, щом дават условни", каза Радосвета Накева, майка на Светомира.

БНТ: На какво се надявате от върховния съд?

- Надявам се да отсъди справедливост и да върне дело във Варна и да получим ефективна присъда.

"Не е нормално животът на едно дете да струва нула. Условна присъда, това е пълен абсурд", каза Петя Иванова, загубила сина си в катастрофа.

Първоначално обвиняемият Жечко Кюркчиев (на снимката вдясно) получи три години и четири месеца затвор от съда в Шумен, но Апелативният съд във Варна намали присъдата на три години условно. Прокуратурата и роднините искат връщане на делото за ново разглеждане. Пред върховния съд днес адвокатът на семейството каза, че са допуснати съществени процесуални нарушения, сред които и игнориране на част от доказателствата.

"Категорично считам, че са налице основания за връщането на делото, наложеното наказание не е справедливо", каза Станислава Каракушева, адвокат на семейството на Светомира.

Според защитата условната присъда е справедлива, защото Жечко искал да продължи да учи и да бъде със семейството си. Пред ВКС обвиняемият отново се извини, а адвокатът му обясни, че клиентът му страда от депресия.

Родителите на загинали деца обаче не искат извинения, а ефективни наказания.

"Всеки ден живеем с една мисъл, че нашето дете го няма и трябва ли да се съгласяваме с тези решения? Няма родител, който да е доволен от подобни решения", каза Анатоли Накев, баща на Светомира.

До два месеца Върховният касационен съд трябва да реши окончателно дали да върне делото за тежката катастрофа в Шумен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Златанов спечели титлата в многобоя при мъжете на Държавното първенство по спортна гимнастика
Божидар Златанов спечели титлата в многобоя при мъжете на Държавното първенство по спортна гимнастика
ЦСКА започна с победа участието си в плейофите в женското първенство по волейбол
ЦСКА започна с победа участието си в плейофите в женското първенство по волейбол