НОВИНИ

Политическата криза у нас не остана незабелязана в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:06, 22.03.2024
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Еврозоната приветства напредъка на България към еврото и насърчава по-нататъшните усилия на страната ни за покриване на всички критерии. Това е записано в изявление на лидерите от еврозоната на срещата на върха в Брюксел, в която участва премиерът в оставка Николай Денков.

Политическата криза в България не остана незабелязана в Брюксел, където лидерите от Еврогрупата през последните дни се бяха отказали да изразяват подкрепа за България в официалното си изявление. В крайна сметка, след няколко редакции, подкрепата все пак беше одобрена.

За първи път Еврогрупата включва в свое официално изявление послание към страната - кандидатка за еврозоната. През последните дни обаче първоначалното намерение за ясна подкрепа към България е било променено заради политическата нестабилност у нас. Вместо подкрепа лидерите от еврогрупата смятали само да “отбележат” напредъка на България.

В началото на деня премиерът в оставка Денков обеща да се опита да върне в документа първоначалния, много по-категоричен текст.

"Нека да излезе крайното изречение, аз все още ще се опитам някои редакции да върна, които бяха приети, но след политическата нестабилност беше сменено решението. Така че трябва да си даваме ясна сметка, че тази политическа нестабилност ще се отрази и вече се отразява и на шансовете за Шенген по сухоземните граници, и за еврозоната. Надявам се да стабилизираме страната и да върнем обратно следващия път параграфът да бъде такъв, какъвто беше преди две седмици", каза Николай Денков - министър-председател в оставка.

БНТ: А какъв беше?

Николай Денков: Няма как да кажа, защото е от кухнята, но беше много положителен.

В окончателния вариант текстът все пак беше променен. По време на срещите си в Брюксел Денков често е бил питан какво могат да направят политиците у нас, за да продължи напредъкът от последните месеци. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изготви и специален клип, в който се благодари на Денков и се сбогува с него като премиер.

"Вашите неуморни усилия за Украйна и на всички фронтове са безценни. Вие помогнахте на страната си да влезе в Шенгенското пространство и непрекъснато работихте за бъдещето на България в еврозоната. За мен беше удоволствие да работя с вас. Всичко най-добро в бъдеще", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

Денков се надява на следващата среща на върха през април страната ни да бъде представена от премиер, избран с голяма подкрепа, без значение кой е той.

Политическата криза в България придоби европейско измерение и заради размяната на реплики между лидера на ЕНП Манфред Вебер и финансовия министър в оставка Асен Василев. Вчера Вебер заяви, че политическото му семейство, част от което е и ГЕРБ, застава зад Габриел срещу нападките на лидерите от ПП-ДБ към нея. Германецът ги призова за повече политическа отговорност. В отговор Василев попита дали е политически отговорно да се лъже българският народ.

"Г-н Манфред Вебер, отговорно ли е да се лъже българският народ, като се предлага кабинет, в който 11 от 19-те министри се оттеглиха, защото не знаеха, че ще бъдат предложени за министри? Те буквално разбраха, че са част от кабинета от пряко телевизионно предаване", каза Василев.

Премиерът в оставка Денков участва днес в неформална среща с лидерите - либерали от "Обнови Европа", сред които Еманюел Макрон, Марк Рюте и Александър Де Кро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов пред БНТ: Самочувствието идва с победите (ВИДЕО)
Кирил Десподов пред БНТ: Самочувствието идва с победите (ВИДЕО)
Илиан Илиев пред БНТ: Беше важно да победим, получи се по трудния начин (ВИДЕО)
Илиан Илиев пред БНТ: Беше важно да победим, получи се по трудния начин (ВИДЕО)