НОВИНИ

След масираната атака срещу Украйна: Кремъл заяви, че "Русия е в състояние на война"

Над 1 милион души са без ток

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:45, 22.03.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Над 90 руски ракети и повече от 60 дрона са били изстреляни през изминалата нощ срещу Украйна. Съобщава се за най-малко трима загинали. Поразен е най-големият украински язовир, но няма опасност от скъсване на стената. Заради масираната руска атака, над 1 милион души са без електричество. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "Русия е в състояние на война", с което за първи път потвърди, че Москва води война срещу Украйна.

В 758-я ден от войната, енергийната система на Украйна отново се превърна в мишена на Русия. Атаката, украинският министър на енергетиката определи като "най-голямата срещу енергийната инфраструктура от много време".

- Събудих се от експлозии, имаше много експлозии. След това чашите започнаха да падат. .. Ето, това са части от ракети.

Две руски ракети са поразили "Днипро Хес" - най-големият украински язовир, който се намира в Запорожка област. Заради избухналия пожар двете станции във ВЕЦ-а спряха работа, което доведе до прекъсване на електричеството, подавано към Запорожката атомна централа.

От "Енергоатом" - украинският оператор за атомна енергия предупредиха, че ситуацията е изключително опасна. Ракети са били изстреляни и срещу град Запорожие, убивайки трима души. Ранените са над 14.

- Имаше много експлозии. Единствената ми цел беше да спася детето си. Извадих от руините.

И тази нощ Харков не беше пощаден от руските удари. Съобщава се за най-малко 15 експлозии. Улучени са водни помпи и елекрически подстанции в града. В Одеса руските удари оставиха над 53 хиляди домакинства без електричество. Атаки имаше и в Централна Украйна. Експлозии са отекнали в Кривой рог и Виница.

Срив в енергийната система на Украйна няма, увериха властите в Киев. Украйна е започнала днес да внася електричество от Полша, Румъния и Словакия. Руски ракети са достигнали и Хмелнѝцки в Западна Украйна.

Васил Новачок, заместник-кмет на Хмелницки: "Ракета е ударила едноетажна къща. Сериозно пострадали са сградите в района. Девететажен жилищен блок пое взривната вълна. Всички прозорци в блока са счупени."

Заради намесата на Запада на страната на Украйна, Русия е в състояние на война, заяви говорителят на Кремъл

"Факт е, че след присъединяването на колективния Запад към Украйна, за нас това се превърна във война. Това не е свързано с никакви правни промени, това е специална военна операция де юре, но всъщност за нас тя се превърна във война, след като Западът все по-директно засили участието си в конфликта", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Според командващия сухопътните войски на Украйна Олександър Павлюк, през лятото Русия ще започне нова офанзива с участието на 100 хиляди войници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип Арсов, влиза в съда
Делото за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип Арсов, влиза в съда
Украйна се надява да сключи сделка за реакторите от АЕЦ "Белене" през юни
Украйна се надява да сключи сделка за реакторите от АЕЦ "Белене" през юни