НОВИНИ

Тайна стая за гости от прокуратурата - анонимен свидетел вдига завесата на "Осемте джуджета"

Антикорупционният фонд публикува нови разкрития по случая

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:16, 22.03.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Антикорупционният фонд публикува протокол от разпит на анонимен свидетел по разследването срещу Петьо Петров, известен като Еврото. В него разпитаната твърди, че е виждала Борислав Сарафов като заместник главен прокурор, както и бившият градски прокурор Емилия Русинова да посещават заведението "Осемте джуджета".

Разпитът на анонимния свидетел е от 31 май м.г. и е бил проведен от прокурор в Софийската районна прокуратура. Още в самото начало свидетелят твърди, че почти ежедневно е бил в ресторанта "Осемте джуджета".

"Анонимният свидетел, защитеният свидетел е бил там в изключително дълъг период. На практика в целия период на работа на самия ресторант, между 2018 и 2020 година", каза Николай Стайков, съосновател на "Антикорупционен фонд".

Разпитът е кратък, но в него има детайли, които сочат, че свидетелят е познавал ежедневната работа в най-малки подробности. Той сочи, че в заведението е имало помещение до което достъп са имали само Петьо Петров и неговата съпруга Любена. Твърди още, че именно в това помещение са посрещани за разговори само част от посетителите.

"Буквално кой е влизал, колко пъти, къде е влизал. Досега от това, което изнася прокуратурата, се оставяше с някакво впечатление, че една групичка приятели на Иван Гешев са решили да дадат показания, с които да оправдаят него и да натопят неговия опонент Сарафов. Сега за това е важно, че има един допълнителен свидетел, чието име знаем, разбира се. Така че свидетелите, които споменават името на г-н Сарафов, плюс други имена от върха на прокуратурата, вече са 5", посочи Николай Стайков.

Неофициално се твърди обаче, че част от тези свидетели вече са си променили показанията и сега заявяват обратното на това, което са дали като показания в края на пролетта на 2023 година. Анонимният свидетел твърди, че в периода 2018 - 2020 година многократно е виждал Борислав Сарафов да посещава ресторант "Осемте джуджета" и да престоява там в продължение на 40 минути до час. Свидетелства, че Сарафов се поръчвал само кафе и го е виждал да разговаря с Петров. Твърди още, че двамата си предавали големи кафяви пликове, но подчертава, че били тънки и предполага, че в тях имало документи. От Антикорупционния фонд твърдят, че имат и други документи, които предстои да публикуват.

"Има например в един от документите, не сме го публикували още, но мога да ви разкрия малко и не е тайна, че именно Петров Еврото назначава Илияна Кирилова като ръководител на най-важния сектор - "Първи сектор" в Столичното следствие през 2013 година", каза Николай Стайков.

В показанията на анонимния свидетел се твърди още, че в заведението "Осемте джуджета" е било посещавано и от прокурор Димитър Франтишек по времето, когато той е бил шеф на Специализираната прокуратура. Както и поне 20 пъти в ресторанта е влизала и бившата градска прокурорка Емилия Русинова.

Според показанията тя си разменяла с Петьо Петров - Еврото саморъчно написани бележки. Твърди още, че част от срещите на Петров с неговите гости от прокуратурата били в специалната стая с ограничен достъп.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близките и приятелите на убития Митко от Цалапица подновяват протестите си
Близките и приятелите на убития Митко от Цалапица подновяват протестите си
Божидар Златанов спечели титлата в многобоя при мъжете на Държавното първенство по спортна гимнастика
Божидар Златанов спечели титлата в многобоя при мъжете на Държавното първенство по спортна гимнастика