НОВИНИ

Русия и Китай са против резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:44, 22.03.2024
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Американският държавен секретар предупреди, че операция срещу град Рафа в Ивицата Газа рискува да "изолира още повече" Израел и да навреди на сигурността му в дългосрочен план. Думите на Антъни Блинкен идват след уверението на премиера Бенямин Нетаняху, че Израел е готов за военна офанзива в Рафа, дори и без подкрепата на Вашингтон.

Франция обяви, че ще работи по нова резолюция на ООН за прекратяване на огъня в Газа, след като Русия и Китай наложиха вето на проектодокумент, предложен от Съединените щати.

Блокираната проекторезолюция, внесена от САЩ, призоваваше за незабавно прекратяване на огъня за около шест седмици, обвързано с освобождаване на заложниците, взети от Хамас. Вашингтон за първи път се обявява за незабавно прекратяване на огъня и досега блокираше тези призиви в ООН. Преди гласуването американският посланик заяви, че Съветът за сигурност ще допусне "историческа грешка", ако не гласува текста, а след руско-китайското вето беше по-остра.

"Русия и Китай отказват да осъдят Хамас за изгарянето на живи хора, за разстрела на невинни цивилни на концерт, за изнасилването на жени и момичета и за вземането на стотици заложници. Това беше най-смъртоносното нападение срещу евреи след Холокоста, а постоянен член на този съвет не може дори да го заклейми. Съжалявам, това е наистина възмутително и не е на висотата на този орган", каза Линда Томас- Грийнфилд - посланик на САЩ в ООН.

Руският представител призова членовете на Съвета да не подкрепят проекторезолюцията, която определи като "изключително политизирана". Според него текстът съдържа одобрение за провеждане на израелска операция в пренаселения град Рафа в южния край на Ивицата Газа.

"Това би прекратило окончателно дискусиите за необходимостта от прекратяване на огъня в Газа и би развързало ръцете на Израел. Би осъдило ивицата и цялото ѝ население на унищожение или изгнание", каза Василий Небезня - посланик на Русия в ООН.

Руският представител съобщи, че непостоянните членки на Съвета за сигурност са изготвили алтернативна проекторезолюция, която определи като балансиран документ.

Според израелския премиер няма начин за победа над Хамас без влизане в Рафа. Надяваме се да го направим с подкрепата на Съединените щати, но ако трябва, ще го направим сами, е заявил Бенямин Нетаняху. Антъни Блинкен е подчертал необходимостта от защита на цивилните, отбеляза Държавният департамент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 20.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 20.03.2024 г., 20:50 ч.
България изостава от стратегията на ЕС за замразяване на руски активи
България изостава от стратегията на ЕС за замразяване на руски активи