НОВИНИ

Стрелбата и експлозиите в Москва са терористичен акт, съобщиха властите

Жертвите са над 40, съобщават руски медии

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:46, 22.03.2024 (обновена)
67903
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Стрелба, експлозии и пожар в концертна зала в предградие на Москва. Руски медии съобщи за 40 убити и десетки други ранени. Властите определиха случилото се като "терористичен акт". Засега външното ни министерство няма информация за пострадали българи.

На място са изпратени 70 линейки, спасителните работи продължават. Евакуирани са около 100 души от подземната част на комплекса, много други обаче са потърсили спасение на покрива, който гори. Те се евакуират с помощта на подемна техника. В гасенето на покрива се е включил хеликоптер, но конструкцията е рухнала.

Президентът Путин е редовно информиран за развоя на ситуацията и е дал съответни нареждания във връзка с инцидента, съобщи Кремъл.

Нападението е извършено по време на концерт на руската група "Пикник". Залата е в голям търговски комплекс с хиляди места. Не е ясно колко хора е имало в салона. Извършителите са между двама и петима, облечени в маскировъчно облекло. Според руски медии е имало автоматична стрелба и взривове. Последвал е пожар, който е обхванал покривната конструкция. Там се намират много хора, потърсили спасение от огнената стихия.

Хората са евакуират с подемна техника, в гасенето се е включил и хеликоптер, но конструкцията може да рухне. По-рано са били евакуирани около 100 души и от подземната част на комплекса. Първите пострадали са вече в московските болници. Кметът на Москва отмени всички мащабни спортни, културни и други събития в столицата през предстоящите два почивни дни.

Снимки: БТА

Засилени са мерките за сигурност на московските летища и железопътни гари. Белият дом заяви, че на този етап нищо не сочи участие на Украйна в нападението. Вашингтон отбеляза, че не окуражава Киев да извършва нападения на руска територия. Президентът Джо Байдън е бил информиран за събитията в Москва.

"Кадрите са ужасни и трудни за гледане. Нашите мисли очевидно ще са с жертвите на това, ужасно, ужасно нападение", каза Джон Кърби - съветник по националната сигурност на Белия дом.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев увери, че Русия "ще унищожи украинските лидери, ако се окажат отговорни за нападението". Екипът на украинския лидер Володимир Зеленски отрече всякакво участие на Киев. Отговорност отрече и базираният в Украйна Легион Свобода на Русия, който редовно осъществява въоръжени нахлувания в руските погранични райони.

Вдовицата на покойния опозиционен лидер Алексей Навални изрази съболезнования за жертвите и заяви, че отговорните за престъплението трябва да бъдат открити и изправени пред правосъдието. Руското външно министерство призова цялата световна общност да осъди терористичния акт и критикува като слаба реакцията офиса на генералния секретар на ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Георгиева спечели титлата в многобоя при жените на Държавното първенство по спортна гимнастика
Валентина Георгиева спечели титлата в многобоя при жените на Държавното първенство по спортна гимнастика
Дея спорт и ЦСКА постигнаха победи на старта на плейофите в мъжкото първенство по волейбол
Дея спорт и ЦСКА постигнаха победи на старта на плейофите в мъжкото първенство по волейбол