НОВИНИ

Милиони за футболни стадиони в обезлюдяващи райони

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:03, 23.03.2024 (обновена)
Чете се за: 11:00 мин.
У нас
Слушай новината

Нова порция стадиони по малките населени места започнаха да се строят, отново без механизми за контрол, оценка за тяхната целесъобразност и стратегия за развитие на спорта. Проектите се финансират от бюджета по програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Това е втората вълна строежи, след като преди 10 години в страната бяха построени десетки стадиони за милиони по Програмата за развитие на селските райони. Дали те изпълниха заявените цели?

Футболът, една игра, която неведнъж е носела емоции, но и една игра на политика и милиони. Милиони за футболни стадиони в обезлюдяващи райони.

Багер вече разчиства терена на стария стадион в град Летница. Тук ще бъде изграден нов - с трибуна, съблекални и паркинг. Аргументът на местната власт за необходимостта от новото спортно съоръжение, е че градът се развива, икономиката расте, населението също. Потвърждават го и данните на Националния статистически институт, населението на Летница за последните 15 години се е увеличило с близо 70 души и вече е 2700 души. Тук професионален футболен клуб няма, но разчитат на развитие в аматьорските лиги.

"В Летница в момента има един детски и един юношески футболен отбор, които участват преди всичко в местни и регионални състезания. Ежегодно получават наградата на кмета", каза Красимир Джонев, кмет на Летница.

"Мъжки футболен отбор в Летница няма, като идеята ни е, идеята на доста млади хора, че желаят да направим такъв аматьорски отбор. Имаме в по-далечни години, тъй като съм кмет от 25 години на община Летница, имаме горчив опит с местен футболен отбор, тъй като местните футболисти в определен момент се изживяват като професионалисти, които желаят да бъдат платени", заяви Красимир Джонев, кмет на Летница.

Броят на работещите в Летница непрестанно се увеличава, а средната работна заплата надминава 1500 лева, твърдят официалните статистики. Условия достатъчно добри, за да задържат местното население - още един аргумент на местната власт, да поиска да построи нов стадион. Решение, което се одобрява и от жителите, въпреки че съоръжението на цена от над 1,1 млн. лева ще се плати с пари от техните данъци.

"Аз съм син на една от легендите във футбола в Летница и моите братя, моите роднини, всички са били футболисти, имаме нужда от спортно игрище, което да може да обедини всички и да има спорт в нашето населено място", подчерта Валентин Иванов, жител на Летница.

"Хубаво е като идея, знам, че има много млади хора, които ще се възползват от спортното съоръжение, което предстои да бъде изградено", категорична е Станислава Давидова, жител на Летница.

"Естествено, че всяко място ще има нужда стадион, децата, къде трябва да играят и предполагам, че ще е супер модерен", смята Веселин Йорданов, жител на Летница.

Така община Летница изготвя проект, който е одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране със средства от националния бюджет.

"Преценихме, че 12 декара са достатъчни като територия за спортните цели на общината, във връзка с което направихме ПУП и отредихме терен за изграждането на нов стадион. Благодарение на инвестиционната програма на правителството, имахме възможност да участваме, общият бюджет на стадиона е 1,160 млн. лева, тези средства ни бяха одобрени", обясни Красимир Джонев, кмет на Летница.

Проектът на община Летница за нов стадион е един от близо 1000, които са одобрени за финансиране по Националната програма за общинско развитие, а средствата са от държавния бюджет.

"Там са предвидени над 4 милиарда лева за 3-годишен период за общинско развитие. Става въпрос за 1625 проекта, чието договаряне и администриране се изпълнява от МРРБ", заяви Андрей Цеков, министър на регионалното развитие в оставка.

Излиза, че почти всеки проект, който дадена община е представила в МРРБ и отговаря на някакви технически критерии, е одобрен. Законодателство обаче, което да преценява целесъобразността на тези проекти - няма, има само предложение.

"Да бъде разписана и приета една национална, законодателна рамка относно програмирането, планирането и управлението и контрола на подобен тип инвестиции със средства на националния бюджет", подчерта Андрей Цеков, министър на регионалното развитие в оставка.

Или освен оценка на целесъобразността на даден проект, от думите на министъра в оставка става ясно, че няма и механизъм за контрол. Подобно на Програмата за развитие на селските райони, при която след 2010 г. бяха построени десетки стадиони за половин милиард лева, но ефективността им остана спорна. Целта беше да се задържат младите хора в малките населени места.

В една от мерките на програмата - за строителството и рехабилитацията на спортни съоръжения се даваха допълнителни точки на кандидатстващия и общините се втурнаха приоритетно да усвояват евросредства. Условието беше 5 години след построяването на комплекса, той да бъде безплатен за ползвателите.

Преди близо 10 години в община Мирково, близо до София, беше изграден голям спортен комплекс, тогава кметът заяви:

25 септември 2015 г. Цветанка Йотина, кмет на Мирково:
"Упрекваха кметове на малки населени места защо се строят такива големи бази, аз не съм на това мнение. Трябва да има бази навсякъде. България не е София."

Днес сухата статистика показва, че въпреки големия си спортен комплекс, населението на Мирково също се топи.

Преди 8 години в пазарджишките села Калугерово и Лесичово отново по Програмата за развитие на селските райони с евросредства са изградени два стадиона. Днес съоръженията се ползват от местни футболисти.

"Времето доказва, че има нужда от тези съоръжения, вярно, че натовареността не е като в големия град, но нека хората в малките населени места да не бъдат дискриминирани. Защото всички забелязваме в последните години как спортът се издига като култ и начин на живот", смята Веселина Милкова, заместник-кмет на община Лесичово.

"Издържаме ги, да, на общинска издръжка са - справяме се.
БНТ: Какъв е разходът за издръжката на двата стадиона?
- Всяка година е различен, увеличава се."

В Калугерово - 18 мъже тренират във футболния отбор и 25 деца в юношеския.

"Можем да се похвалим, че имаме футболисти, които са дошли от нас и са играли В и Б група", разказва Стефан Христов, президент на ФК ''Спартак'' Калугерово.

"Детско-юношеският футбол - там трябва да се съсредоточат всички средства и всички усилия да бъдат там, за да може оттук да се расте нагоре, ние ако нямаме деца, нямаме бъдеще."

Децата обаче прогресивно намаляват, показва го статистика и тук за последните 10 години населението намалява. Което повдига въпроса - какво е бъдещето пред спортното съоръжение.

"При демографията, която в момента спохожда България и особено провинцията, при тежката демографска криза, грандоманските проекти са престъпление", смята Красимир Джонев, кмет на Летница.

В позиция до БНТ от Министерството на младежта и спорта съобщиха, че страната не разполага с единна стратегия за строителството на спортни обекти.

"През годините това е довело до вложения, които не са обосновани със сериозен анализ и оценка на въздействието. Като цяло е възприет доста хаотичен подход, при който част от имотите са в Министерството на младежта и спорта, друга част са разпилени в няколко губещи търговски дружества като има и огромна общинска инфраструктура", се казва в позицията.

"Всички тези обекти не са обхванати от единна стратегия, базирана на задълбочен анализ, който би следвало да отговори на въпросите къде и от какъв вид инфраструктура има нужда, като се вземат под внимание потребностите на масово спортуващите, на елитните спортисти, необходимостта от научен подход и от центрове за елитна спортна подготовка. В този смисъл към настоящия момент България не разполага с такава стратегия", посочват от Министерството на младежта и спорта.

От Министерството на спорта допълват, че екипът в оставка е разработил цялостна визия за разрешаване на проблема със спортните съоръжения. Но за реализирането е необходим стабилен политически хоризонт, като едно от предложенията е смяна на модела на управление на собствеността. А докато се намери стабилен политически хоризонт, ще продължават да се одобряват проекти на парче, за отделни общини, без значение от необходимостта им. Дори и така да е, дано поне футболът намери своите нови спортни надежди на въпросните стадиони за милиони в обезлюдяващи се райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи седмото издание на Витоша X Lines
Приключи седмото издание на Витоша X Lines
Оливие Жиру се сбогува с Милан през лятото, избра си нов отбор
Оливие Жиру се сбогува с Милан през лятото, избра си нов отбор