НОВИНИ

Кой стои зад атентата в Москва?

Според Путин нападателите са имали помощ от Украйна, "Ислямска държава" пое отговорност

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:51, 23.03.2024
13743
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

Кой стои зад атентата в Москва и кои са нападателите - парчетата от пъзела остават неподредени. Русия се концентрира върху Украйна. Лично Путин обяви, че нападателите са имали помощ от украинска територия. Руското вътрешно министерство уточнява, че те не са руски граждани. От друга страна групировката "Ислямска държава" вече пое отговорност за атаката. Вашингтон разполага с разузнавателна информация, че тази организация е планирала атентат в Русия и дори е имало предупреждение за това до руските власти.

Цяла нощ нападателите от "Крокус Сити Хол" бяха на свобода, новината за ареста им дойде тази сутрин. Четиримата предполагаеми извършители са заловени в граничещата с Украйна и Беларус Брянска област. Твърди се, че са имали контакти от украинска страна.

"Всички четирима извършители на терористичния акт, всички, които стреляха и убиваха хора, са открити и задържани. Опитаха се да се скрият и се движеха в посока към Украйна. Там, по наша предварителна информация, от украинска страна е подготвяно пресичане на границата", заяви Владимир Путин - президент на Русия.

Снимки: БТА и БГНЕС

След атаката нападателите са се опитали да се качат на бял автомобил, с който е трябвало да пресекат границата. Автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи - това показаха руските власти във видео от разследването. Не бяха представени доказателства за предполагаеми връзки с Украйна, а от Киев определиха твърденията като абсурдни.

"Това, разбира се, е поредната лъжа на руските спецслужби, която няма нищо общо с реалността. Украйна не е замесена в тази терористична атака. Украйна защитава суверенитета си срещу руските нашественици, освобождава собствената си територия и се бори с армията и военните обекти на окупаторите, а не с цивилни", каза Андрий Юсов - говорител на Военното разузнаване на Украйна.

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация за планиран от "Ислямска държава" терористичен акт в Русия и също отхвърлиха твърденията за връзка с Украйна.

"Към този момент няма индикации, че Украйна или украинци са замесени в стрелбата. Бих ви посъветвал в ранните часове на разследването да не се прави връзка с Украйна", заяви Джон Кърби - говорител по национална сигурност към Белия дом.

Със съобщение в "Телеграм" канала на своята информационна агенция "Амак" афганистанският филиал на "Ислямска държава" пое отговорност за нападението и публикува снимки на извършителите. Преди две седмици Вашингтон предупредил Москва за готвен атентат. Преди дни Владимир Путин определи това предупреждение като провокация.

"Искам да ви припомня неотдавнашните провокативни изказвания на редица представители на Запада за възможни терористични атаки в Русия. Всички тези действия наподобяват изнудване и намерение за сплашване и дестабилизация на нашето общество", заяви Владимир Путин - президент на Русия - 19 март 2024 г.

От групировката "Ислямска държава - Хорасан" от Афганистан твърдят, че атаката е част от войната срещу държавите, които се борят с исляма. Афганистанският филиал остава най-активната групировка на "Ислямска държава" и е известен с радикалните си методи. Той поема отговорност за атаката срещу летището в Кабул през 2021 г. при изтеглянето на американските войски, когато загиват 175 цивилни и 13 американски войници. През септември 2022 г. той стои и зад атака срещу руското посолство в Афганистан, а миналата година извърши двоен атентат в Иран. Москва е легитимна цел за "Ислямска държава - Хорасан", тъй като руската армия воюва срещу джихадистите в Сирия, а атентат с мащаба на този в "Крокус Сити Хол" е доказателство за глобално влияние на групировката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски спечели трета поредна титла на двойки в Португалия
Александър Донски спечели трета поредна титла на двойки в Португалия
Борисов за атентата в Москва: Терорът няма място никъде по света
Борисов за атентата в Москва: Терорът няма място никъде по света