НОВИНИ

Роджър Федерер изигра последния си мач в професионалния тенис

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:56, 24.09.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Роджър Федерер, Лондон,
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Роджър Федерер изигра последния си мач в професионалния тенис. Маестрото излезе на корта в тандем с Рафаел Надал в Отбора на Европа. Носителят на 20 титли от Големия шлем се раздели с милионите си почитатели с емоционален двубой от турнира "Лейвър Къп", който Федерер и Надал загубиха с 6:4, 6:7, 9:11 от Джак Сок и Франсис Тиафо.

Двубоят пред препълнената зала "О2" в Лондон бе спорван, а в паузите тишината бе нарушавана от многобройни подвиквания от трибуните с посланието "Обичаме те, Роджър".

Отборите не успяха да се пробият в първите девет гейма на двубоя. Първият пробив в мача направиха Федерер и Надал, с който затвориха сета с 6:4.

Във втория двата отбора стигнаха до тайбрек, който Сок и Тиафо спечелиха с 7:2 точки и изравниха резултата в мача.

В решаващия тайбрек Федерер и Надал спечелиха първите три точки, но представителите на Отбора на света изравниха и поведоха с 5:4 след две брилянтни отигравания на Сок на мрежата. Отборът на Маестрото и Матадора изравни, а ас на Федерер доведе до предимство за 6:5. При резултат 9:8 за отбора на Европа, 41-годишният швейцарец не успя да затвори мача и Тиафо и Сок стигнаха до два поредни минипробива. Последва и възможност за двамата американци, които грабнаха шанса и спечелиха с 11:9.

"Беше страхотен ден и се радвам, че съм тук. Насладих се на този мач, тъй като всичко в него бе за последно. Тук съм с фенове, приятели и семейство, така че няма как да не бъда щастлив. Мачът също бе страхотен. Искам да благодаря на целия отбор, който пътува с мен из целия свят. Беше страхотно да играя с тях за "Лейвър Къп" през годините. Благодаря на всички ви за тази фантастична вечер", каза в емоционалната си реч след края на срещата Роджър Федерер.

В кариерата си той има стотици титли, 20 трофея от Големия шлем, златен и сребърен олимпийски медал и любовта на милионите си почитатели по целия свят.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден продължават референдумите в контролираните от Русия украински области
Втори ден продължават референдумите в контролираните от Русия украински области
Предимно слънчево време, студено сутринта
Предимно слънчево време, студено сутринта