НОВИНИ

Втори ден продължават референдумите в контролираните от Русия украински области

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:58, 24.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Референдумите за присъединяване към Русия, които се провеждат в четири украински области, продължават втори ден.

По думите на жители от Запорожкия регион, руски военни ходят от врата на врата и приканват жителите да отговорят устно на въпроса дали искат да бъдат част от Руската федерация.

Отговорите се записват в списъци. Според руските държавни медии, този вид гласуване е с цел сигурност. Френски телевизионен екип е заснел как при подобно домашно посещение вместо внучка, гласува баба ѝ. От секционната комисия обясняват, че момичетата, които работят са млади и неопитни, но обещават да анулират гласа.

Референдумите бяха организирани за много кратко време, напомнят наблюдатели. В Донецка и Луганска област въпросът в бюлетините, които са само на руски, е дали самопровъзгласилите се републики да се присъединят към Русия. В областите Запорожие и Херсон, изборните книжа са на руски и украински, там въпросът е дали те да се отделят от Украйна, да станат независими субекти, след което да се присъединят към Руската федерация.

Допитването в четирите области продължава до 27 септември.

България няма да признае референдумите в Украйна

Западът и Киев осъдиха провеждането на референдумите, което се приема за стъпка към анексирането на тези територии към Русия, и заявиха, че няма да признаят резултата.

"Ако Москва присъедини украински територии, реакцията ни ще бъде бърза и сурова", каза американският президент Джо Байдън.

А в среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски призова украинците, които се намират в окупираните територии, да се съпротивляват по всякакъв начин на мобилизирането и включването им в бойни действия:

"Светът ще реагира подобаващо на тези псевдо-референдуми - те ще бъдат осъдени недвусмислено. Както и незаконната мобилизация, която окупаторите се опитват да осъществят в Крим и в други части на Украйна, които временно контролират. Това не са престъпления само срещу международното право и украинските закони. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу един народ."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на месеца ще стане ясно колко семейства от карловските села ще бъдат настанени във временни жилища
До края на месеца ще стане ясно колко семейства от карловските села ще бъдат настанени във временни жилища
Роджър Федерер изигра последния си мач в професионалния тенис
Роджър Федерер изигра последния си мач в професионалния тенис