НОВИНИ

Киев и Западът осъдиха референдумите в четирите украински области

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:20, 23.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Референдуми за присъединяване към Русия се провеждат от днес в контролирани от Москва територии в Украйна. Допитванията са в самопровъзгласилите се републики в Луганска и Донецка област, в части от Запорожка област, както и в почти цялата Херсонска област. Украинският президент Зеленски окачестви референдумите като фарс. ООН и западните лидери ги осъдиха като незаконни.

Предполага се, че гласуването, което най-вероятно ще завърши с желания от Москва резултат, е крачка към анексирането на тези територии от Русия.

Четирите области, в които се провеждат референдумите, представляват около 15% от украинската територия. Вотът започна тази сутрин и ще продължи до 27 септември. Сепаратисткият лидер на така наречената Донецка Народна република гласува в Донецк.

"Изпитвам трепет и увереност, че това за което дълго се борихме, най-после се осъществява - завръщаме се у дома, завръщаме се във велика Русия", заяви Денис Пушилин - лидер на сепаратистката ДНР.

"Днес е първият ден от референдума, на който ще дадем гласа си за влизането ни в състава на Руската федерация. Чакахме осем години. Опитаха се да ни сплашат, да ни потопят в кръв. За пореден път украинските фашисти си направиха грешни сметки, защото Донбас е интегрална част от руския свят, невъзможно е да ни поставят на колене", каза Леонид Пасечник - лидер на сепаратистката ЛНР.

Анексия на четирите области от Русия би могла да доведе до твърдение от страна на Москва, че територията ѝ се атакува от западни оръжия, с които се снабдява Украйна. Така войната ще ескалира още повече. Против референдумите са украински бежанци от засегнатите области.

"Смятам, че моят малък град и цялата Херсонска област принадлежат изцяло на Украйна. Руснаците нямат място тук", казва Татяна - украинска бежанка от Херсонска област.

Снимки: БГНЕС

"Категорично съм против референдума. Това е украинска територия", казва Василий - украински бежанец от Херсонска област.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че при положителен отговор на гласуването Русия ще смята опит на Украйна да си върне Донбас и други територии като атака срещу своя земя.

НАТО вече обяви, че съюзниците няма да признаят незаконна анексия на украинска земя. Швейцария също осъди референдумите и може би ще подкрепи нови санкции на Европейския съюз срещу Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитникът на ЦСКА Асен Дончев претърпя успешна операция в Германия
Защитникът на ЦСКА Асен Дончев претърпя успешна операция в Германия
Лазар Пенев завърши 12-и на скиф лека категория на Световното по гребане в Чехия
Лазар Пенев завърши 12-и на скиф лека категория на Световното по гребане в Чехия