НОВИНИ

В кои държави предпочитат да отидат руснаците след частичната мобилизация?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:08, 23.09.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Финландия съобщава за засилен трафик по границата с Русия след обявената от руския президент частична мобилизация. Километрични опашки има и на пропускателните пунктове между Русия и Грузия. Руските военни продължават да изпращат повиквателни.

Москва - център за мобилизация на резервисти.

Руският военен министър обяви, че мобилизирани ще бъдат 300 000 души. Увери, че в Украйна няма да бъдат изпращани донаборници и студенти, а повиквателни ще получат резервисти, които са служили през последните 5 години. Идват обаче съобщения за хора над 40 и дори над 50-годишни, които са получили призовки. Твърди се, че мобилизират и студенти.

Виктор Бургеев е IT специалист без военна подготовка.

"Казвам се Виктор Бургреев. Кандидат съм за научна степен по икономически науки. Работя като IT специалист в "Сбербанк". Получих повиквателно да се явя за преразглеждане на военната ми регистрация. Никога не съм служил в армията. Никога не съм бил наборник. Не съм с военна професия. Никога не съм бил на обучение на резервистите. След като получих документа, здравето ми се влоши. Но ми казаха, че моята здравна група попада в групата за мобилизиране в период на война".

Записът с Виктор е от вчера по обяд. В 15.00 часа той трябвало да замине. Казали му, че първоначално го разпределят в Москва. А за след това не знае нищо.

"Споменаха нещо за отбрана на страната, но не знам нищо повече!", допълва Виктор Бургреев.

Вече втори ден заради първата мобилизация в Русия от Втората световна война много руснаци напускат страната. Отиват в съседните страни с коли, велосипеди, дори пеша.

Във Финландия граничната полиция съобщава, че засега трафикът от Русия е под контрол.

"Аз съм от резерва, така че има вероятност да бъда призован. Независимо дали го искам или не. Вчера доведох няколко хора на пазаруване във Финландия. Днес направих същото", споделя Сергей Алейник от Санкт Петербург.

Руските власти съобщиха, че мобилизацията не забранява резервистите да пътуват в чужбина с туристически визи.

"Всеки умен човек се противопоставя на войната и не иска да убива или да бъде убит. Но ситуацията е такава. Не мога да направя нищо", разказва още Сергей Алейник.

За разлика от много европейски държави Чехия обяви, че няма да издава визи за руснаци, които бягат от родината си заради мобилизацията.

Без визи руските граждани могат да влязат в Грузия. Опашките от автомобили по границата продължават да нарастват.

Увеличен брой на пътуващите от Русия има също към Истанбул, Белград и Дубай. В Турция руските граждани могат да получат 3-месечна виза при пристигане на летищата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички бюлетини и машини са изпратени към задграничните ни представителства в чужбина
Всички бюлетини и машини са изпратени към задграничните ни представителства в чужбина
Рокада на вратарския пост в тима на Франция
Рокада на вратарския пост в тима на Франция