НОВИНИ

Любомир Кючуков: И Русия, и Украйна говорят за война до победа

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 23.09.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Ескалацията на войната в Украйна - съществуват ли заплахи за националната ни сигурност - специален коментар за "Още от деня" и bntnews.bg направи дипломатът Любомир Кючуков.

В Украйна е качествено нова ситуация, свързана не толкова с мобилизацията, а с референдумите, защото евентуалното обявяване на четирите области за територия на Русия, означава, че оттук нататък всяко действие срещу тях ще бъде третирано като нападение срещу Русия. От тази гледна точка заплахите, че може да се стигне до употреба на ядрено оръжие, не трябва да се подминават лекомислено, каза Кючуков.

Рискът от ескалация е голям, защото се върви към глобален конфликт, защото на всяко действие от едната страна има противодействие от другата страна.

Преговори за мир няма - имаше през март, но бяха прекъснати. Оттогава и двете страни говорят за война до победа, което означава война до поражение на едната страна. Има ли риск за поражение - както за Русия, така и за Украйна и нейните съюзници - и двете страни имат ядрено оръжие и това прави нещата непредвидими. Единствената възможност е да се започнат отново преговори. В момента доминира нагласата за война до победа и на практика никой не декларира като цел мира - нито Русия, нито Украйна, нито ЕС и НАТО, смята експертът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан победи ЦСКА на старта на баскетболния турнир в Пловдив
Шампионът Балкан победи ЦСКА на старта на баскетболния турнир в Пловдив
В Брюксел обсъждат нови санкции срещу Москва
В Брюксел обсъждат нови санкции срещу Москва