НОВИНИ

Ремонтират горските пътища, за да се улесни работата на граничните патрули

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 23.09.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Обявено е частично бедствено положение в областите Бургас, Ямбол и Хасково, като на територията на област Хасково то засяга общините Свиленград и Тополовград. Целта е да започне ускорена процедура за ремонт на горските пътища там и да се улесни работата на граничните патрули, които противодействат на мигрантския натиск. По този повод днес в Малко Търново беше служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Обявяването на частично бедствено положение в трите области се налага, за да се избегнат тежките процедури и ремонтът на горските пътища да започне възможно най-скоро. Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че това може да стане до две седмици. Той допълни, че такъв проект е имало още при предишния служебен кабинет, но не е реализиран.

Горските пътища в района на Странджа са в лошо състояние и са трудно проходими, а това пречи на граничните патрули да противодействат на мигрантския натиск.

"Гранична полиция" изпълнява ежедневно функциите си по тези пътища. Техниката се чупи. Това са огромни ремонти, огромни средства за техника. Така се разставят полицейските сили по постовете си и така преследват мигранти, когато проникнат на наша територия. По тези пътища в това състояние изпълнението на тази функция е невъзможна", каза Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Към населението от граничните райони в общините Свиленград и Тополовград беше отправел апел да не използват горските пътища, по които се движат патрулите на "Гранична полиция" и МВР, тъй като предстоят ремонти.

"Горските пътища да се ползват само и единствено от институциите, които охраняват границата. Това са МВР и в частност сега Министерство на отбраната. Освен това, набелязахме конкретни мерки за изграждане на фронтални пътища, които да улеснят достъпа до инженерното възпрепятстващо съоръжение. Няма опасност за живота и здравето на населението, нито за икономиката на пограничните райони", обясни Минко Ангелов, областен управител на Хасково.

Служебният министър на вътрешните работи заяви, че граничните територии ще се обхождат и от съвместни патрули на служители в горските стопанства и на "Гранична полиция". Той потвърди, че има доказателства за замесени в трафика на мигранти служители на МВР. Уволнения няма да има, но ще има рокади, за да се осигури по-добра защита на границата.

Репортери: П. Дойкински, Ц. Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова награди Христо Стоичков и Мадлен Радуканова с приза "Почетен факлоносец на мира"
Ивет Горанова награди Христо Стоичков и Мадлен Радуканова с приза "Почетен факлоносец на мира"
Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България
Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България