НОВИНИ

Министър Александър Пулев: Намалихме 5 пъти заплатите на членовете на Надзорния съвет на ББР

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 23.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

От понеделник тече одит на Сметната палата в Българската банка за развитие, като това е първият одит в тази институция. Обхватът на тяхната работа ще бъде 2020-2021 г. Това съобщи в студиото на "Още от деня" служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Към момента ББР не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно. Има големи пропуски от моя гледна точка и на база на заключението на нашата работа във връзка с процеса на задаване на приоритети за изпълнението на търговските цели, подхода към прогнозирането, към бюджетирането, заяви министър Пулев.

От началото на тази година, за този отчетен период, за цялата календарна 2022 г. се цели ново финансиране - нови кредити към малки, средни и микропредприятия в размер на 342 млн. лв. Към края на месец август последните данни показват, че банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 млн. лева, посочи той.

"Намалихме 5 пъти заплатите на членовете на Надзорния съвет на банката до 2000 лв. Ясното ни послание към тях е, че искаме по-добри резултати и по-добър контрол. Ще заздравим капацитета на институцията. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени заплати, но ще дадат нужната стратегия и визия, за да работи по-добре банката като цяло", каза Александър Пулев.

Той съобщи, че се разширява продуктовият портфейл на банката. Целта е да се подкрепят малки и средни предприятия. Няма да пипаме лимита от 5 млн. лева. Ще насочим два нови продукта, разработени в момента. Ще насърчаваме съфинансирането там, където има водеща международна институция. Т.е. ББР ще участва като съкредитор по големи експозиции, само при условие, че тези експозиции се управляват от друга страна - репутационно издържана, обясни министърът.

Другата мярка е изцяло по инициатива на екипа на министерството. В момента сме в дискусия с Българската фондова борса. Насочваме част от кредитите през публичните пазари. Цялата документация по тези кредити ще бъде публична, допълни още Пулев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан победи ЦСКА на старта на баскетболния турнир в Пловдив
Шампионът Балкан победи ЦСКА на старта на баскетболния турнир в Пловдив
В Брюксел обсъждат нови санкции срещу Москва
В Брюксел обсъждат нови санкции срещу Москва