НОВИНИ

България няма да признае референдумите в Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
19:18, 23.09.2022
Чете се за: 05:10 мин.
Политика
Снимка: Прессекретариат на държавния глава
Слушай новината

Последиците за националната ни сигурност от ескалацията на войната в Украйна бяха обсъдени на консултативна среща, свикана от президента Румен Радев. В изявлението след срещата държавният глава обяви, че България няма да признае референдумите в Украйна и отново повтори, че заклеймява руската агресия срещу Украйна.
България е сред най-засегнатите страни заради последиците на конфликта, допълни той.

Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за България

Решението на руския президент за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия и носи непредвидими последици за сигурността, заяви президентът Румен Радев. И определи като недопустимо разиграването на ядрената карта от Русия.

По повод започналите днес референдуми държавният глава каза:

"Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае. Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион за Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране".

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА

Радев напомни, че от първия ден на войната осъжда руската военна агресия в Украйна и че, според него, конфликтът трябва да се реши със средствата на дипломацията. България подкрепя санкционния режим на Европа срещу Русия, но е и сред най-засегнатите от последиците на конфликта.

"Това, което правителството прави, е абсолютно всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалацията на конфликта, да бъдат подготвени, така че да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и българските граждани да бъдат сигурни през за есенно-зимния сезон, така че доставките и на газ и на суров петрол, и на други стоки ще бъдат гарантирани. И българският бизнес и българските граждани ще бъдат обезпечени", каза Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Заместник-външният служебен министър и бивши наш посланик в Украйна Костадин Коджабашев също посочи, че резултатите от референдумите в четири украински области няма да бъдат признати от международната общност и че са поредния опит за легитимиране на руската военна инвазия.

"Последните новини от Москва, разбира се, не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши досегашни опасения и в съчетание с ядрената риторика, която вече се изговаря, и т.н. "референдуми" тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", каза той.

Военният министър Димитър Стоянов повтори, че има риск за националната сигурност: "Българската армия е в постоянна бойна готовност. Тоест няма нещо чрезвичайно в армията. Това което сме направили - засилили сме наблюдението в източната част на страната. Мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплахата от пряко въвличане на България в конфликта засега няма", каза министър Стоянов.

България засилва наблюдението на източната граница, организираните от Русия референдуми няма да бъдат признати

Към момента няма руски граждани, които да са поискали хуманитарен или бежански статут у нас.

"Вчера разговарях с нашия посланик в Москва г-н Кръстин. Нямаме на тоя етап дали български граждани, пребиваващи в Русия, биха желали да се върнат. Когато става дума за български граждани, независимо дали пребивават на територията на Украйна, или на Русия - разбира се, че ще ги приемем обратно в страната", каза Коджабашев.

Служебното правителство работи по механизъм, с който да можем да приемем руски граждани, които евентуално биха потърсили хуманитарен или бежански статут у нас след обявената частична мобилизация, обясни още Коджабашев.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА: Няма сигурност, че ще получим разрешение от държавата за строеж на нов стадион
ЦСКА: Няма сигурност, че ще получим разрешение от държавата за строеж на нов стадион
МОН: 3 октомври ще бъде неучебен ден в училищата с изборни секции
МОН: 3 октомври ще бъде неучебен ден в училищата с изборни секции