НОВИНИ

Роджър Федерер: Това беше невероятно пътешествие

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:36, 24.09.2022
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
роджър федерер
Слушай новината

Беше невероятен ден. Казах на момчетата, че съм щастлив, не съм тъжен. Страхотно е, че съм тук. Насладих се на всичко, което ми бе за последно. Заради присъствието на другите играчи, семейството ми, феновете, не почувствах толкова голям стрес. Радвам се, че стигнах дотук. Мачът беше страхотен. Самият аз изпълних своите очаквания. Да играеш с Рафа в един отбор и да бъдеш обграден от толкова добри тенисисти и приятели е прекрасно, с тези думи Роджър Федерер се обърна към публиката в препълнената зала "О2" в Лондон и към многомилионната тв аудитория, проследила последния официален мач на големия шампион, с който той приключи състезателната си кариера.

Носителят на 20 титли от Големия шлем изигра емоционален двубой от турнира "Лейвър Къп". Маестрото излезе на корта в тандем с Рафаел Надал в Отбора на Европа, но загубиха с 6:4, 6:7, 9:11 от Джак Сок и Франсис Тиафо.

"Не исках да се чувствам самотен в последния ми мач. Тенисът може да бъде доста самотен спорт понякога. Затова сега исках да бъда част от отбор, защото дълбоко в сърцето си аз съм отборен играч. Винаги съм обичал да съм част от подобно нещо. Благодаря за всичко, което направихте през годините - Анди, Томас, Новак, Матео, Кам, Стефанос, Рафа и всички останали. Беше удоволствие да играя на всички "Лейвър къп" през годините. Точно на такова изпращане се надявах, така че ви благодаря!", сподели още Маестрото.

"Никога не съм очаквал да стана спортна икона. Просто се радвах да играя тенис. Но се получи невероятно пътешествие и бих го направил отново. Беше уникално, много се забавлявах, благодаря на всички! Толкова много хора ме подкрепят, както и вие тази вечер, това означава всичко за мен", каза още швейцарецът, който има 20 титли от Големия шлем в кариерата си.

Когато бе попитан за семейството, той не сдържа сълзите си.

"Много се забавлявах в последните 13 години. Всички са тук, момчетата, момичетата, съпругата ми, която толкова ме подкрепя. Тя можеше да ме спре много отдавна, но продължи да бъде зад мен и ми позволи да продължа да играя, затова й благодаря! Благодаря и на моите родители, които са невероятни. Има толкова много хора, на които да благодаря. Това е фантастична вечер. Това бе невероятно пътешествие", завърши 41-годишният тенисист, който оставя златна диря в историята на световния спорт.

Рафаел Надал, който снощи беше партньор на Федерер в последния му мач, също сподели хубави думи за своя голям съперник на корта, но и приятел.

„След като Федерер напусна тениса, важна част от мен си тръгна с него. Защото всички моменти, в които Роджър беше близо или пред мен, бяха най-важните моменти в живота ми“, заяви Надал пред официалната страница на Асоциацията на професионалистите по тенис в социалната мрежа Туитър.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков с осем точки при успех на Олимпиакос в Кипър
Везенков с осем точки при успех на Олимпиакос в Кипър
Седмица на модата в Милано: "Гучи" показа модели близнаци
Седмица на модата в Милано: "Гучи" показа модели близнаци