НОВИНИ

Рома с историчекси първи успех в Лигата на конференциите

Рома
bnt avatar logo
от БНТ
23:58, 25.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Рома е първият носител на трофея от новосъздадения евротурнир Лигата на конференциите. “Римските вълци” победиха с минималното 1:0 Фейенорд с гол на Николо Дзаниоло. Топката пък на два пъти срещна гредите на вратата, пазена от Руи Патрисио.

Отборът на Жозе Моуриньо триумфира в третия финал на УЕФА в историята на клуба. През 1984 г. столичният тим се изправи срещу Ливърпул във финала за КНК, а през 1991 г. отборът игра срещу Интер за Купата на УЕФА.

Контузията на Хенрих Мкитарян в началото на двубоя на стадион “Еър Албания” в Тирана не бе пречка за италианския гранд. Арменецът бе заменен от Серджо Оливейра. Липсата му не повлия на играта на символичните домакини, които поведоха в 32-ата минута. Николо Дзаниоло овладя на гърди подаване на Джанлука Манчини в наказателното поле и изпрати топката в противниковата врата, за да донесе успеха на тима си.

След почивката възпитаниците на Арне Слот заиграха по-офанзивно в търсене на изравнително попадение, но удар на Гернот Траунер срещна дясната греда в 47-ата минута. Руи Патрисио пък отрази изстрел на Гуус Тил, а след това изби шут на Тирел Маласия в дясната греда, за да запази мрежата си суха.

Отличието е първи европейски трофей за Рома. В кариерата си Жозе Моуриньо печели Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Португалецът е вторият треньор, който печели пет значими европейски трофея след Джовани Трапатони. Тотнъм остава единственият отбор, с който португалският специалист не е печелил трофей.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето ще продължи и в близките дни
Затоплянето ще продължи и в близките дни
Кейт Мос свидетелства в съда в подкрепа на Джони Деп
Кейт Мос свидетелства в съда в подкрепа на Джони Деп